Виши рачун ако дете због болести не долази у вртић?!

17 априла, 2017

Eкономска цена боравка детета у предшколској установи у Београду изнси 27.952 динара месечно, што је максимални износ за израчунавање висине новца за рефундацију родитељима

Ако вам се дете разболи осим што ћете га водити по лекарима, стићи ће вам и зантно виши рачун за вртић, уколико ваш малишан похађа приватну предшколску установу.
– Осим што смо две недеље лечили сина, скидали му температуру, и ишли по лекарима, на крају смо и вртићу платили што је био одустан, и то дупло више него што иначе дајемо. Разумем да се родитељима наплаћује када дете не долази, јер заузима нечије место, али је страшно да се то чини и када је то потпуно оправдано, када имамо потврде више доктора – незадовољна је једна Београђанка.
Овакав сценаријо последица је начина субвенциониасања боравка деце у приватним вртићима од стране Града Београда.
– Економска цена боравка детета у предшколској установи у Београду изнси 27.952 динара месечно, што је максимални износ за израчунавање висине новца за рефундацију родитељима. За дане када дете одуствује из приватног вртића рефундација се умањује за 50 одсто дневне цене вртића – објашњавају у Секретаријату за образовање и дечију заштиту за Блиц.
Дневна цена се добије када се цена вртића подели са бројем радних дана у месецу, а како додају из Секретаријата, максимална рефундација износи 22. 361,6 динара.
Дакле, ако месец има 22 радна дана, дневна цена боравка у вртићу износи 1.270 динара. Уколико дете не долази у обданиште Град рефундира само половину ове суме, односно 635 динара, док преостали део морају да плате родитељи.
С тим у вези Београђанка чије дете није ишло у вртић две недеље због тешке упале уха, мораће да доплати 6.350 динара, уз стандардних 5.590 динара месечно.
Председница Удружења приватних вртића Славијана Филиповић каже да су се раније родитељи више жалили на ове услове, али су сада схватили како то функционише.
– То је навика из дугогодишњег периода када је дете могло по истој цени, да долази или не долази како хоће. Родитељи морају да знају и да приватни вртићи послују другачије од државних те би требало да обрате пажњу на то шта пише у уговору – каже Славијана.
Извор : Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Виши рачун ако дете због болести не долази у вртић?!

  1. Koca каже:

    Dodjite u Norvešku da plaćate punu cenu vrtića – samo najsiromašniji plaćaju manje. Isto je i u Švajcarskoj, jeftinije je da vam žena ne radi i čuva decu nego da ima posao ali da plaćate vrtić.

    1. katarina каже:

      Ali uporedite plate u Norveskoj i Srbiji!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама