Влада Републике Србије усвојила Стратегију за превенцију насиља над децом

1 јуна, 2020

У Србији се 81 одсто деце васпитава уз употребу силе, а да би се тај проценат смањио и борба против насиља над децом подигла на виши ниво, Влада је осмислила Стратегију према којој ће у наредне три године бити предузет низ активности за информисање и обучавање друштва и унапређивање сарадње између институција.

Влада Републике Србије усвојила је у четвртак 21. маја Стратегију за превенцију насиља над децом за период од 2020. до 2023. године, као и акциони план за њену примену током ове и следеће године. Та Стратегија предвиђа низ активности за свеобухватну борбу против насиља над децом.

Према посебном саветнику Министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за област социјалне и породичне заштите Драгану Вулевићу, циљ Стратегије је да се цело друштво укључи у активности за превенцију насиља над децом и подршку жртвама, како би се та појава свела на минимум.

То значи да ће, према Акционом плану, у наредном периоду бити организоване кампање, које подразумевају одржавање трибина, радионица и обука и формирање посебних тимова, путем којих ће се општа јавност информисати, а стручна јавност оспособљавати за спречавање насиља.

Информисање и обучавање друштва

Програми за општу јавност највише ће се односити на децу и родитеље. Родитеље ће стимулисати да не употребљавају насилне методе васпитања и предочиће им последице употребе физичке силе као васпитног средства, а децу ће обучити да препознају насиље и адекватно реагују.

С друге стране, стручна јавност ће се кроз програме обучавати да препозна и реагује на све видове насиља и експлоатације и да помогне и подржи жртве.

„Све оне запослене стручњаке у системима социјалне и породичне заштите, образовања, здравства, полиције, правосуђа и других структура ћемо да обучимо, тако да они постану стручни и професионални у реаговању на насиље“, рекао је Вулевић.
Драган Вулевић, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, саветник

Он је истакао да ће и инфраструктура целог система ојачати применом Стратегије, јер ће се у центрима за социјални рад, школама, здравственим и другим установама запошљавати радници обучени за превенцију насиља.

Измене и допуне Закона

Вулевић је напоменуо и да ће у наредном периоду неки закони бити измењени и допуњени да би се постигла боља и квалитетнија броба против насиља.

Како је рекао, изменама и допунама Породичног закона биће забрањено физичко кажњавање, употреба физичке силе као васпитног средства и малолетнички бракови.

Тиме ће се регулисати и превентивни надзор над вршењем родитељског права, помоћу којег ће родитељи добровољно моћи да присуствују едукативним радионицама о правима и потребама деце и обукама о превенцији насиља и ненасилним методама васпитања.

Он је указао и на то да је Нацрт Закона о правима и заштитнику права детета пред реализацијом, као и да ће и Закон о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетних лица бити измењен.

Чак 81 одсто деце васпитава се уз силу

Према Вулевићевим речима, 19 одсто деце се васпитава ненасилно, а 81 одсто уз примену физичке силе. Он се нада да ће се у наредних пет година тај проценат смањити за бар пет одсто.

„Имамо добро систематизован приступ овоме, тако да верујем да ћемо у одређеној мери успети. Не можемо да очекујемо да ћемо, у кратком року, све то елиминисати, јер нема друштва у коме насиље не постоји, али ћемо га свести тако да степен угрожености деце буде мањи“, тврди Вулевић.

Насиље у породици

Он најављује и да ће бити формирано радно тело које ће контролисати примену Акционог плана и циљева дефинисаних у Стратегији.

Јачање интерсекторске сарадње

Наш саговорник предочио је да Стратегија има и задатак да ојача интерсекторску сарадњу, јер, како је рекао, сваки сектор делује у оквиру својих надлежности, али без јасне и делотворне сарадње са другим секторима.

„Да се кроз Акциони план и Стратегију сви ти сектори: просвета, здравство, социјално, полиција и правда повежу у једну целину како би могли да целовито реагују на проблем насиља над децом“, објаснио је Вулевић.

Стратегија је усвојена на предлог Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања које је, на иницијативу Савета за права детета, а уз подршку УНИЦЕФ-а, израдило Нацрт те стратегије.

Према резултатима пописа становништва, домац́инстава и станова из 2011. године у Србији живи 1.263.128 деце, те деца чине око 21 одсто становништва.

Извор: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама