Влада се договорила са ММФ-ом о повећању плата

Београд — Након седам дана интензивних преговора и данашњих двочачасовних разговора, постигнут је договор Владе Србије и мисије ММФ, сазнаје “Блиц”.
Представници Владе су постигли договор о повећању плата у јавном сектору и давањима за пензионере.
Премијер Александар Вучић и министар финансија Душан Вујовић одржаће сутра тим поводом конференцију у Влади.
На прву Владину понуду од 5 одсто, ММФ је ставио вето. Синдикалци су са друге стране захтевали 10 одсто, а стручњаци су истакли да је компромис могућ, али да ће то бити борба за мале проценте.
Међународни монетарни фонд је, након детаљне ревизије, похвалио добре резулате које је Србија постигла и истакли да је стање у српском буџету стабилно и да су уочили значајан напредак по питању бољих прихода, боље наплате пореза и мањих расхода.
Представници мисије ММФ бораве у Београду у оквиру шесте ревизије споразума са Србијом. Вучић и представници ММФ-а разговарали су и о актуелним темама у вези са аранжманом ММФ-а, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу са медијима
Током састанка, истакнуто је да је Србија и даље на добром путу стабилних макроекономских и фискалних показатеља.
Тема разговора била је и планирано повећање плата и пензија. Вучић је у Скупштини Србије изјавио да се тренутно преговара о износу повећања плата и пензија и поручио да ће после тог повећања неки у Србији имати плате веће него икада.
Представници мисије ММФ-а истакли су и да постоје одређени проблеми у хемијском и рударском сектору.
Србија је са ММФ-ом закључила стандбај аранжман из предострожности у фебруару 2015. године.
Подсетимо, претходно се председник Владе Србије Александар Вучић и представници Мисије Међународног монетарног фонда нису сагласили о нивоу повећања плата и пензија.