Vlada se dogovorila sa MMF-om o povećanju plata

29 oktobra, 2016

Beograd — Nakon sedam dana intenzivnih pregovora i današnjih dvočačasovnih razgovora, postignut je dogovor Vlade Srbije i misije MMF, saznaje “Blic”.
Predstavnici Vlade su postigli dogovor o povećanju plata u javnom sektoru i davanjima za penzionere.
Premijer Aleksandar Vučić i ministar finansija Dušan Vujović održaće sutra tim povodom konferenciju u Vladi.
Na prvu Vladinu ponudu od 5 odsto, MMF je stavio veto. Sindikalci su sa druge strane zahtevali 10 odsto, a stručnjaci su istakli da je kompromis moguć, ali da će to biti borba za male procente.
Međunarodni monetarni fond je, nakon detaljne revizije, pohvalio dobre rezulate koje je Srbija postigla i istakli da je stanje u srpskom budžetu stabilno i da su uočili značajan napredak po pitanju boljih prihoda, bolje naplate poreza i manjih rashoda.
Predstavnici misije MMF borave u Beogradu u okviru šeste revizije sporazuma sa Srbijom. Vučić i predstavnici MMF-a razgovarali su i o aktuelnim temama u vezi sa aranžmanom MMF-a, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima
Tokom sastanka, istaknuto je da je Srbija i dalje na dobrom putu stabilnih makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja.
Tema razgovora bila je i planirano povećanje plata i penzija. Vučić je u Skupštini Srbije izjavio da se trenutno pregovara o iznosu povećanja plata i penzija i poručio da će posle tog povećanja neki u Srbiji imati plate veće nego ikada.
Predstavnici misije MMF-a istakli su i da postoje određeni problemi u hemijskom i rudarskom sektoru.
Srbija je sa MMF-om zaključila standbaj aranžman iz predostrožnosti u februaru 2015. godine.
Podsetimo, prethodno se predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predstavnici Misije Međunarodnog monetarnog fonda nisu saglasili o nivou povećanja plata i penzija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama