Власти у Кини забраниле деци да играју онлајн игрице радним данима

Кина је забранила играње онлајн видео-игрица деци испод 18 година током радне недеље и ограничила време које могу да проведу играјући онлајн на укупно три сата током викенда – сат времена петком увече и по сат времена суботом и недељом, пише CNN. Нова мера стартовала је ове недеље.

Foto: Canva

Ово је велика промена у односу на меру која је уведена 2019, када је било дозвољено играти 90 минута радним данима и три сата викендом. Власти кажу да је ова рестрикција уведена како би се спречило да млади постану зависни од видео-игрица.

На конференцији за медије одржаној у понедељак, представник NPPA (National Press and Publication Administration) рекао је да су нове рестрикције које су уведене резултат су жалби родитеља.

“Многи родитељи жале се да су њихови тинејџери зависни од видео-игрица и да то озбиљно утиче на њихове резултате у школи, физичко и ментално здравље, а то, опет, узрокује низ социјалних проблема.” речено је из NPPA.

Иначе, Кина је пре неколико година имплементирала посебан систем регистрације који је захтевао да свако ко игра онлајн игрице то чини под правим именом и мора дозволити компанијама које стоје иза игрица да провери идентитет. Сада је то правило потврђено, уз обавезу компаније која креира игрице да не дозволи приступ корисницима који се нису регистровали и улоговали под својим правим именом.