Водите ли децу на Сајам књига? Свратите на штанд Креативног центра, очекују вас велики попусти и нова издања!

Сајам књига у Београду почео је данас и трајаће до 30. октобра 2022. На изложбеном простору од 30.000 квадратних метара, у четири хале, представиће се преко 400 излагача из земље и иностранства, и исто толико суизлагача.

Између осталих, своју понуду представиће и издавачка кућа Креативни центар, а читаоце очекује преко 1000 наслова домаћих и страних аутора, дружење с писцима и илустраторима и сајамски попуст од 25%!

Креативни центар ове године навршава 33 године рада и има иза себе близу 1500 објављених књига.

„У периоду пандемије успели смо да одржимо продукцију у готово истом обиму и квалитету као и у редовним условима – седамдесет књига годишње. Половину чине домаћа издања, најчешће богато илустрована, што сматрамо подвигом али и обавезом – да и у тешким годинама, упркос свему, подржимо наше најбоље ствараоце за децу. У периоду од претходног Сајма књига одржаног 2019. године објавили смо стотинак превода са различитих језика. Ради се о књигама врхунских аутора, чиме настављамо своју мисију да деци приближимо издања из других култура која ће подстаћи њихову креативност, критичко мишљење и помоћи им да боље разумеју свет око себе, а родитељима пружимо поуздан ослонац у васпитавању деце кроз све развојне изазове“, истиче директорка Љиљана Маринковић.

Међу многобројним насловима издвајамо:

Ми незаустављиви – Како смо освојили свет је књига за децу аутора светског бестселера Сапијенс Јувала Ное Харарија. У овој невероватној, помало мистериозној али истинитој причи, проналазимо одговор на питање како су људи постали најмоћнија бића на планети Земљи. Пратећи сеобе наших прапрапредака који су кренули из Африке, сазнаћемо како су нам се стомаци смањили због ватре, шта нам фудбал говори о значају сарадње и договора међу људима, зашто је новац најбоља бајка на свету и још много тога другог. Ми незаустављиви – Како смо освојили свет је прича о историји човечанства која подстиче децу да постављају питања и да се уче критичком мишљењу о прошлости, како би боље разумели друштвене проблеме који нас данас окружују.

Илустроване приче из грчке митологије је фантастична књига која се састоји од шест познатих митова, први пут испричаних пре више хиљада година у старој Грчкој, а сада посебно припремљених за млађе читаоце, оне који тек овладавају вештином праћења приче, као и за оне који су спремни за прво самостално читање. Уз ову књига деца ће открити колико је митологија маштовита и узбудљива. Приређивачи су јасно и занимљиво препричали све приче водећи рачуна о томе да језик буде разнолик и богат али разумљив детету, а илустратори су се потрудили да начине велики број модерних илустрација уз које читање ове књиге пружа двоструки ужитак.

Илустроване приче из грчке митологије волеће цела породица јер омогућава бројне тренутке уживања у заједничком читању!

Приче о вуку Станивуку је списатељски првенац ауторке Јелене Милутиновић. Ова збирка прича намењена је читаоцима почетницима, односно млађим основцима, али у овој књизи ће уживати и предшколци, који ће уз асистенцију родитеља моћи да прате урнебесне догодовштине једног необичног вука и његове шумске дружине. Књигу Приче о вуку Станивуку илустровао је наш познати награђивани илустратор Борис Кузмановић, који се веома вешто поиграо задатим текстом приче. На себи својствен начин уобличио је карактере ових јунака и све њихове догодовштине учинио још смешнијим и узбудљивијим.

Ауторка Јелена Милутиновић и илустратор Борис Кузмановић потписиваће књигу Приче о вуку Станивуку на Београдском сајму књига на штанду Креативног центра у среду, 26. октобра, од 17 до 18 часова.

Роман Све што (ни)сам променила трећи је део серијала тинејџ серијала о Нини Ковач и Максу ауторке Драгана Младеновић. Прва два дела серијала већ су постали омиљена тинејџерска литература. Ауторка је успела да споји лакоћу приповедања са аутентичним увидом у свет тинејџера. Њени јунаци суочавају се са веома озбиљним изазовима: стицањем самосталности, решавањем конфликата са одраслима и својим вршњацима, стваралачким процесом, економском кризом и еколошким питањима. Успеху ових књига писаних у форми дневника, са веома духовитим дијалозима и врцавим опсервацијама на рачун света одраслих, много су допринеле неодољиве илустрације Душана Павлића. Он је Нини, Максу и њиховим пријатељима, а у трећем наставку чак и једном кактусу у саксији, дао карактере који се не заборављају.

Ауторка Драгана Малденовић потписиваће своје књиге на Београдском сајму књига на штанду Креативног центра у петак, 28. октобра, од 14 до 15 часова.

Мала анксиозна чудовишта је нова књига у едицији Мала психологија. На страницама овог водича за младе налази се мноштво цртежа симпатичних и драгих бића – малих чудовишта – која се суочавају са анксиозношћу и боре с њом на различите начине. Сваки цртеж прате одговарајуће кратке и упечатљиве поруке о томе да није све тако страшно као што на први поглед може деловати. Током дугогодишње борбе са анксиозношћу, ауторка је открила како охрабрујуће речи које себи упућујемо у тренуцима панике или великог стреса могу бити много делотворније ако долазе од неког другог. Ово сазнање мотивисало ју је да неке од тих подстицајних изјава запише и илуструје у форми порука које изговарају мала чудовишта и да их постави на интернет.

„Објаве Малих анксиозних чудовишта на Инстаграму имале су велики одјек. Била сам одушевљена бројем коментара у којима су људи говорили како им моје илустрације заиста помажу или да сам написала баш оно што им је у том тренутку било потребно да чују“, навела је ауторка у предговору ове књиге.

Током сајамске недеље попуст од 25% важиће и у књижарама Креативног центра у Београду и Нишу, као и на сајту www.kreativnicentar.rs. За све поруџбине путем сајта у износу већем од 1000 динара, испорука на територији Србије биће бесплатна.

Прелистајте нови каталог Креативног центра
Погледајте програм потписивања на штанду Креативног центра: