Vojvodić za N1: Novogodišnja rasveta goreće “samo” četiri sata dnevno, a u školama i vrtićima uštede

21 septembra, 2022

Predstavnica Sindikata prosvetnih radnika “Nezavisnost”, profesorka Vesna Vojvodić izjavila je za N1 da bi nadležni trebalo pre da se bave merama ukidanja novogodišnje rasvete i prednovogodišnjih koncerata koji su često parada kiča i šunda nego merama koje su predložene u školama da se gase sijalice, bojleri i računari, kao i da svaka škola ima osobu zaduženu za kontrolu sprovođenja mera štednje.

Ona je za N1 potvrdila da, iako ministarka Zorana Mihalović kaže da se mere štednje ne odnose na škole, postoji dokaz da je Mihajlović potpisala i pečatirala tekst mera koji je uputila ministru prosvete Branku Ružiću.

Mere koje su predviđene za škole u Srbiji, ali i predškolske ustanove, prema rečima Vesne Vojvodić, potpuno su lišene smisla jer je potrebno da u odnosu na prethodnu godinu isti mesec imaju minimum 15 odsto uštede energenata i to sada kada škole rade po normalnom režimu i nema više semafor modela.

„Očekuje se da ne štedimo samo električnu, već i i toplotnu energiju, tako da je problem veliki. Nemoguće je dosegnuti taj nivo uštede u odnosu na prošlu godinu kada su škole radile onlajn ili imale kombinovanu nastavu“, rekla je Vojvodić i dodala da je logičnije da su poređenje uveli sa godinom pre korone, odnosno 2019. godinom.

I konkretne mere koje su predviđene, kako kaže su besmislene, jer je isključenje svetala tamo gde nisu potrebna ono što se već radi u školama. Međutim, isključenje svetala na mestima gde ima potrebe za njima moglo bi da dovede do ugrožavanja bezbednosti zaposlenih i učenika. Što se isključenja računara tiče, ona kaže da oni u školama i nisu toliko brojni i da bi ušteda njihovim isključivanjem bila minorna, a ne bi moglo da se prati ni postignuće učenika. Mera koja se odnosi na ukidanje dogrevanja takođe nema puno smisla jer, kako kaže Vojvodić škole često ni nemaju ta tela za dogrevanje.

Vojvodić kaže da je posebno negativna mera prema kojoj bi neko od zaposlenih u školi trebalo da proverava da li se poštuju mere, da li je uključena jedna velika led sijalica ili još jedna. To je, kako dodaje, ponižavajuće.

Ona je zapitala i zašto se u odlukama o merama štednje u zemlji dozvoljava maksimalno četiri sata dnevno da blista novogodišnja rasveta. „Da ne pominjem da nema zabrane prednovogodišnjih koncerata koji su parada šunda i kiča, a veliki su potrošači energije“, kaže.

Ceo tekst pročitajte na N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Vojvodić za N1: Novogodišnja rasveta goreće “samo” četiri sata dnevno, a u školama i vrtićima uštede"

  1. Sneza kaže:

    Sve javne ustanove su dobile taj dopis,da do 15. mesecu saljemo priloge 1 i 2, plan stednje elektricne i toplotne energije. Ne znam sto se samo prosvetni radnici cuju.Kako ce muzeji ,pozorišta…da štede..pitajte malo i ljude iz kulture.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama