Vrtić neophodan trećini roditelja

29 aprila, 2020

Oko 30 odsto roditelja dece koja su upisana u beogradske vrtiće izjasnilo se da im je vrtić neophodan od 11. maja, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

On je na sastanku kome su prisustvovali Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete i predstavnici Gradskog zavoda za javno zdravlje razgovarao sa direktorima 17 predškolskih ustanova i predstavnicima sindikata o merama pod kojima će se vrtići otvoriti za decu roditelja koji se moraju vratiti na radna mesta a nemaju kome da ostave decu.

„Broj prijavljene dece pokazuje nam i visoku svest roditelja da se protiv virusa korone možemo izboriti samo zajedničkim naporima da sve rizike smanjimo a da je ova mera nužna za one koji nemaju drugog izbora“ rekao je Gak.

On je istakao da je tema sastanka bila način organizacije rada vrtića u novim okolnostima kao i načini zaštite kako bi i zaposleni i deca bili bezbedni što je apsolutni cilj.

„Život mora da se polako vraća u normalu, ali uz maksimalnu opreznost i dalje praćenje saveta epidemiologa“, rekao je Gak nakon sastanka u Gradskoj upravi.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić rekao je da je početak rada dela vrtića vid podrške roditeljima, mera do koje se došlo praćenjem iskustva drugih zemalja i potreba roditelja u Srbiji.

Kako je rečeno na sastanku, roditeljima će biti potrebna potvrda poslodavca da su neophodni na svojim radnim mestima te da će vrtići poštovati mere koje je objavio Gradski zavod za javno zdravlje.

„Većina mera su već uobičajene mere koje vrtići sprovode tokom respiratornih infekcija koje se inače javljaju kod dece, a suština novina je trijaža dece na ulazu vrtića, obavezna zaštitna oprema koju roditelji moraju imati pri dovođenju dece, i veći razmak između dece tokom obroka i spavanja“, rekao je Gak.

On je poručio i da je u toku završna dezinfekcija kao i tretmani dvorišta vrtića protiv krpelja, te da je poručena hrana od dobavljača kako bi 11. maja vrtići počeli sa radom.

„Za sve nas su ove okolnosti nove, ipak, uz dobru organizaciju, odgovornost i profesionlanost u radu ne očekujem probleme“, zaključio je Gak.

Izvor. Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Jedan komentar na "Vrtić neophodan trećini roditelja"

  1. Jelena kaže:

    Vrtić je NEOPHODAN većini roditelja. Ali ta većina zna sa nema pravo da se oglasi da im je potreban vrtić, jer spadaju u kategoriju da jedan roditelj ne radi ili je majka na tridničkom ili porodiljskom bolovanju. Ali vrtić je potreban i njima, tačnije njihovoj deci. Deca su najbitnija i nedostaje i vrtići drugari. Zaboraviće dete kako treba da se ponaša prema drugarima. Izolovani kao da su sami na svetu. Strašno

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama