Вртић “Замак” затворен, Гак очекује да ће затварање бити трајно

25 јануара, 2021

Просветна инспекција града Београда донела је данас решење о привременој забрани рада предшколске установе “Замак” на Вождовцу у којој је камерама забележено грубо, нестручно и несавесно опхођење према деци, саопштено је из Секретаријата за образовање и дечју заштиту.

Градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак рекао је да је окончан инспекцијски надзор у овој установи, те да су инспектори констатовали низ неправилности због којих је уследила мера затварања.

“Од сутра, званично овај вртић не ради. У рукама градске просветне инспекције је мера привременог затварања али ће предмет бити прослеђен Министарству просвете на даље поступање, након чега очекујем да вртић буде и трајно затворен”, навео је Гак.

У том случају би, према његовим речима, то било прво трајно затварање неког вртића у престоници, откад Град Београд субвенционише део трошкова боравка деце у тим установама.

Након завршене ванредне контроле у вртићу “Замак”, просветна инспекција Града Београда констатовала је да установа нема довољан број васпитача и медицинских сестара-васпитача с обзиром на број уписане деце.

Како се наводи, запослено је четири уместо осам васпитача колико би их морало бити по закону у тој установи, потом да нису ангажовани стручни сарадници, пре свега медицинска сестра сарадник на пословима неге и превентивне здравствене заштите, а да запослени васпитачи немају положен стручни испит, односно лиценцу за рад.

Све ово захтева прослеђивање на даљи стручно-педагошки надзор Министарству просвете, науке и технолошког развоја, истиче се у саопштењу ресорног секретаријата.

“Овакво понашање је недопустиво. Инсистираћу да сви одговорни буду најстроже кажњени”, закључио је Гак.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Вртић “Замак” затворен, Гак очекује да ће затварање бити трајно"

  1. Ana каже:

    Pa polovina u državnim ustanovama nema licencu jer Ministarstvo ne poziva na polaganje! Takodje i u većini ustanova je manji broj zaposlenih u odnosu na broj upisane dece samo o tome niko ne vodi računa i ne kontroliše dok se nešto ne desi. Zemlja Srbija!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама