Вртићи ће радити и за време ванредног распуста

Два просветна синдиката предложила су да обданишта наредне недеље не раде. – Министарство просвете поручује да овакве препоруке може дати само Кризни штаб.

Foto: Canva
Од захтева да вртићи буду затворени идуће недеље – нема ништа. То је потврдио и Славко Гак, градски секретар за образовање, који је истакао да нема разлога да родитељи брину због предлога Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Србије и Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност” да обданишта не раде од понедељка до петка.

Ове две организације просветара обратиле су се Кризном штабу, Ани Брнабић, председници владе, и Бранку Ружићу, министру просвете, образлажући потребу за затварањем вртића повећањем броја оболелих, али и предвиђањима да се пик овог таласа очекује баш средином месеца.

– Сматрамо да би се, у складу са школским календаром, као и тренутном епидемиолошком ситуацијом, створила могућност да се изврши додатна дезинфекција простора. На овај начин направио би се епидемиолошки рез и допринело смањењу броја оболелих у предшколским установама, одмор и предах од стреса због рада у пуном обиму у условима епидемиолошке ситуације и више кругова заражавања – каже се у допису који су надлежнима послале Босиљка Јовановић и Сузана Лазаревић, председнице ова два синдиката.

Став Министарства просвете је да, укратко, није на синдикатима да предлажу епидемиолошке мере.

– Имајући у виду важне и вишеструке функције система предшколског васпитања и образовања у домену подршке деци и породици, актуелне уредбе владе о мерама за превенцију и заштиту од вируса ковид 19, препоруке надлежних здравствених органа и служби засноване на стручно медицинским разматрањима (степена ризика заражавања деце у предшколским установама, података о карактеристикама вируса и оболевању од ковида 19, као и показатеља у вези са инциденцијом, односно бројем новооболелих), препоруку за одлучивање о централизованом затварању предшколских установа на период од пет дана могу дати само надлежни здравствени органи и Кризни штаб – истичу из овог министарства.

Гак је био оштрији. Он је истакао да је захтев синдикалаца нереалан и показује „крајњу несолидарност и неразумевање потреба родитеља, јер захтев за затварање вртића је захтев за стопирање целокупне привреде главног града”.

– Евидентно је по свим бројкама да смо у јеку таласа са најмасовнијим заражавањем укупно па тиме и у образовним установама. Нашли смо моделе како да функционишемо и у таквим условима и дајемо све од себе да одржимо све процесе рада, како у вртићима тако и у школама – каже градски секретар за образовање.

Обданишта су нам, каже, неопходна због тога што родитељи раде, а како подсећа, предшколске установе већ две године функционишу уз максималну безбедност и за децу и за васпитаче.

– Вртићи ни школе не могу бити потпуно изоловани од свеукупне епидемиолошке ситуације, али важно је да научимо да функционишемо и са короном, да деца колико је год могуће имају наставу, а да малишани иду у вртић јер родитељи морају такође да раде – истиче Гак који додаје да је ово градско министарство спремно дочекало и овај талас, и да се нада да ће што бржем изласку из њега допринети велика одговорност и професионалност свих.

Да постоји потреба за вртићима, али да родитељи знају и сами да процене када да децу шаљу у обданишта, показује и долазност у предшколским установама. Како кажу из градског секретаријата, прошле недеље у вртићима је боравило око 27.000 деце, што је око 46 одсто. У нормалним околностима, односно у 2019. години пре пандемије, просечна годишња долазност деце била је 62,1 одсто.

Када је реч о зараженима у обдаништима, приметно је повећање њиховог броја после новогодишњих празника. Док је у децембру ковид имало 74 малишана, 59 запослених и 179 родитеља, већ у јануару бројке су скочиле на 748 корона позитивне деце, 1.392 запослена и 2.442 родитеља. Овог месеца, закључно са деветим фебруаром, већ је пријављено 406 заражених дечака и девојчица, 420 запослених и 851 ковид позитиван родитељ.

Извор:  Политика