Vrtići će raditi i za vreme vanrednog raspusta

Dva prosvetna sindikata predložila su da obdaništa naredne nedelje ne rade. – Ministarstvo prosvete poručuje da ovakve preporuke može dati samo Krizni štab.

Foto: Canva
Od zahteva da vrtići budu zatvoreni iduće nedelje – nema ništa. To je potvrdio i Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje, koji je istakao da nema razloga da roditelji brinu zbog predloga Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije i Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost” da obdaništa ne rade od ponedeljka do petka.

Ove dve organizacije prosvetara obratile su se Kriznom štabu, Ani Brnabić, predsednici vlade, i Branku Ružiću, ministru prosvete, obrazlažući potrebu za zatvaranjem vrtića povećanjem broja obolelih, ali i predviđanjima da se pik ovog talasa očekuje baš sredinom meseca.

– Smatramo da bi se, u skladu sa školskim kalendarom, kao i trenutnom epidemiološkom situacijom, stvorila mogućnost da se izvrši dodatna dezinfekcija prostora. Na ovaj način napravio bi se epidemiološki rez i doprinelo smanjenju broja obolelih u predškolskim ustanovama, odmor i predah od stresa zbog rada u punom obimu u uslovima epidemiološke situacije i više krugova zaražavanja – kaže se u dopisu koji su nadležnima poslale Bosiljka Jovanović i Suzana Lazarević, predsednice ova dva sindikata.

Stav Ministarstva prosvete je da, ukratko, nije na sindikatima da predlažu epidemiološke mere.

– Imajući u vidu važne i višestruke funkcije sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja u domenu podrške deci i porodici, aktuelne uredbe vlade o merama za prevenciju i zaštitu od virusa kovid 19, preporuke nadležnih zdravstvenih organa i službi zasnovane na stručno medicinskim razmatranjima (stepena rizika zaražavanja dece u predškolskim ustanovama, podataka o karakteristikama virusa i obolevanju od kovida 19, kao i pokazatelja u vezi sa incidencijom, odnosno brojem novoobolelih), preporuku za odlučivanje o centralizovanom zatvaranju predškolskih ustanova na period od pet dana mogu dati samo nadležni zdravstveni organi i Krizni štab – ističu iz ovog ministarstva.

Gak je bio oštriji. On je istakao da je zahtev sindikalaca nerealan i pokazuje „krajnju nesolidarnost i nerazumevanje potreba roditelja, jer zahtev za zatvaranje vrtića je zahtev za stopiranje celokupne privrede glavnog grada”.

– Evidentno je po svim brojkama da smo u jeku talasa sa najmasovnijim zaražavanjem ukupno pa time i u obrazovnim ustanovama. Našli smo modele kako da funkcionišemo i u takvim uslovima i dajemo sve od sebe da održimo sve procese rada, kako u vrtićima tako i u školama – kaže gradski sekretar za obrazovanje.

Obdaništa su nam, kaže, neophodna zbog toga što roditelji rade, a kako podseća, predškolske ustanove već dve godine funkcionišu uz maksimalnu bezbednost i za decu i za vaspitače.

– Vrtići ni škole ne mogu biti potpuno izolovani od sveukupne epidemiološke situacije, ali važno je da naučimo da funkcionišemo i sa koronom, da deca koliko je god moguće imaju nastavu, a da mališani idu u vrtić jer roditelji moraju takođe da rade – ističe Gak koji dodaje da je ovo gradsko ministarstvo spremno dočekalo i ovaj talas, i da se nada da će što bržem izlasku iz njega doprineti velika odgovornost i profesionalnost svih.

Da postoji potreba za vrtićima, ali da roditelji znaju i sami da procene kada da decu šalju u obdaništa, pokazuje i dolaznost u predškolskim ustanovama. Kako kažu iz gradskog sekretarijata, prošle nedelje u vrtićima je boravilo oko 27.000 dece, što je oko 46 odsto. U normalnim okolnostima, odnosno u 2019. godini pre pandemije, prosečna godišnja dolaznost dece bila je 62,1 odsto.

Kada je reč o zaraženima u obdaništima, primetno je povećanje njihovog broja posle novogodišnjih praznika. Dok je u decembru kovid imalo 74 mališana, 59 zaposlenih i 179 roditelja, već u januaru brojke su skočile na 748 korona pozitivne dece, 1.392 zaposlena i 2.442 roditelja. Ovog meseca, zaključno sa devetim februarom, već je prijavljeno 406 zaraženih dečaka i devojčica, 420 zaposlenih i 851 kovid pozitivan roditelj.

Izvor:  Politika