Вртићи и дневни боравак у школама од 11. маја

28 априла, 2020

У оквиру либерализације мера током ванредног стања, министар просвете Младен Шарчевић за “Блиц” најављује почетак рада вртића од 11. маја, како и то како ће бити олакшано родитељима са децом до 12 година, који крећу на посао.

“Целокупна релаксација мера договара се са стручњацима и према проценама, вртићи могу да почињу да раде од 11. маја. Међутим, то у првом тренутку не би требало да буде масован повратак малишана у вртиће већ само за потребе родитеља који крећу на посао у пуном капацитету то јест, на радно место”, каже министар просвете.

Он додаје да има око 225.000 малишана предшколског узраста и да се очекује да ће њих око 50 одсто кренути у вртић.

“Анализа струке каже да би упола мање групе биле безбедне уз обавезну дезинфекцију простора и придржавање основних безбедносних правила као што су ношење маски и рукавица када је реч о васпитачицама”, каже министар.

Он додаје да је за потребе вртића, школа и факултета обезбеђено пет центара за дезинфекциона и хигијенска средства и то у Београду, Крагујевцу, Нишу, Новом Саду и Ваљеву. Како додаје тако ће и дистрибуција бити умногоме лакша.

Министар каже да се тренутно ради процена колико је васпитачица радно способно јер и међу њима има оболелих од Ковида19 или ангажованих на неким другим пословима.

“Родитељи ће морати да доставе вртићима потврду послодавца да морају на посао. И то је мера како би се спречило да повратак буде масован”, истиче министар.

У складу са истим мерама које првенствено имају за циљ безбедност и смањење ширења вируса, донета је и одлука за ђаке до 12 година, а чији су родитељи управо због њиховог узраста могли да раде од куће.

“Како се иде ка процесу укидања ванредног стања и почиње процес враћања за посао, помоћи ћемо родитељима са децом до 12 година како не би била сама. Намеравамо да организујемо дневни боравак у школама, и према проценама то ће искористити око 30 одсто деце. Ова испомоћ родитељима такође креће од 11. маја”, каже Шарчевић.

Извор: Мондо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама