Vrtići spremno dočekuju nove mališane, još neizvesno da li će biti đaka u klupama

7 avgusta, 2020

Hoće li đaci u septembru u klupe ili će nastava biti onlajn, jedna je od glavnih tema u aktuelnom epidemiološkom trenutku.

Ministarstvo prosvete je dalo predloge o modelima nastave, ali još ništa nije odlučeno. Epidemiolozi ističu da je važno razgovarati sa roditeljima, da bi se omogućila bezbednosti i da bolesna deca neće moći da idu u školu.

Svih 17 vrtića kruševačke predškolske ustanove “Nata Veljković” su otvoreni još u maju mesecu. Dnevno je prisutno od 300 do 400, što je svega 15 do 20 odsto od ukupnog broja. Interesovanje za upis je identično kao i prethodne godine, a Plan primene mera za sprečavanje i širenje epidemije zaraznih bolesti usklađen je sa planom Ministarstva. I dok su se u vrtićima već uhodali i imaju jasne smernice za rad u školama je još uvek sve neizvesno.

Zaposleni i roditelji koji su u stalnom kontaktu poštuju obavezne ali i interne mere zaštite. Deca se preuzimaju ispred objekata, prolaze preventivnu trijažu i vreme provode u manjim grupama.

Bez obzira na trenutno mali broj dece interesovanje za upis je isto. Kapaciteti će biti popunjeni i skoro svi zahtevi rešeni. Direktorka Predškolske ustanove “Nata Veljković” Vesna Živković kaže da je završen upis i za predškolce.

Kako navodi, 980 dece upisano je u redovni predškolski program. Očekuje da će krenuti sa aktivnostima od septembra.

“Roditelji imaju poverenje u rad rad predškolske ustanove do sada nije bilo zaraženih u našoj ustanovi, Krug zaposleni – roditelji – deca perfektno funkcioniše”, tvrdi Živkovićeva.

“Nije prijatno kad malo dete vidi nekog sa vizirom i sa maskom, ali navikla su se već. Vaspitači daju sve od sebe da deci bude prijatno u vrtiću pogotovo u ovim letnjim, sparnim danima”, navodi Živkovićeva.

Kako će izgledati nastava u školama

U vrtićima su se već uhodali i donekle privikli na rad u doba korone, dok u školama tek predstoji usaglašavanje i usklađivanje. Za manje od mesec dana 1.750 đaka prvaka sa područja grada Kruševca trebalo bi da započene školovanje.

Direktorka OŠ “Nada Popović” Jelena Ivanović kaže da ta škola standardno upisuje šest odeljenja godišnje.

“Mi smo uradili kao škola analizu nastave na daljinu koja se odvijala od marta do kraja školske godine. Na osnovu tih nekih izveštaja i upitnika koje smo upućivali roditeljima i kolegama imamo i određeni stav”, navodi Ivanovićeva.

Prema njenim rečima, preporuka Ministarstva osprečavanju širenja epidemije neće ugroziti autonomno pravo da prate specifičnosti koje “Nada Popović” ima.

Smatra da bi kombinovani model – standardne i nastave na daljinu odgovarao školi.

Ivanovićeva kaže da je potrebno vreme da se sve dobro organizuje i isplanira i da se zaposleni na najkvalitetniji način prikažu roditeljima kao tim koji zna šta radi i šta ih očekuje.

“Mislim da će u toj nekoj podeli mlađi učenici imati prednosti i da im je neophodnija standardna nastava i živa reč zaista u prvim danima školovanja”, dodaje Ivanovićeva.

Gak: Polazak đaka u školu zavisi od Kriznog štaba i resornog ministarstva

Sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda Slavko Gak kaže za RTS da je od kraja vanrednog stanja nijedan vrtić nije zatvoren iz epidemiloških razloga.

Kako je istakao, primenjene su sve mere koje je propisao Krizni štab i Gradski zavod za zdravlje. Bezbednost dece je na najvišem nivou, svakog dana se kontrolišu higijenski i zdravstveni uslovi, zaposleni svoj posao obavljaju savesno i profesionalno, kaže Gak.

Nijedan vrtić nije zatvoren od 11. maja, mada je bilo sučajeva zaraze i među decom, roditeljima i zaposlenima.

Gak napominje da se na vreme reagovalo i da nije bilo potrebe da se vrtići zatvaraju.

Ukoliko je roditelj bio zaražen, a dete negativno na koronavirus samo bi se prostor vrtića dezinfikovao i nastavilo bi se sa radom, dok bi u suprotnom, pored dezinfekcije, prema preporukama, cela grupa kojoj inficirano dete pripada bilo bi u izolaciji 14 dana.

Naglasio je da samo jedno obdanište zatvoreno i to iz protivpožarnih razloga.

Za polazak u obdaništa u od 1. septembra dosad se u Beogradu upisalo oko 15.000 mališana, a Gak očekuje da neće biti lista čekanja. Napominje da se grad nastava saradnju sa privatnim vrtićima i da će roditeljima kao i obično biti refundirana sredstva koja plaćaju za boravak svoje dece.

Što se tiče plaska đaka u škole, Gak napominje da štab za vanredne situacije Beograda svaki dan prati epidemiološku situaciju.

Navodeći da u prvi razred u Beogradu treba da krene 16.390 đaka, Gak ističe da gradske vlasti čekaju instrukcije republičkog Kriznog štaba i resornog ministarstva.

Na teritoriji Beograda ima 200.000 đaka, u učeničkim domovima boravi njih dve hiljade, dok je u studentskim domovima 10.000 studenata.

Za prvake početak školske godine je nešto novo, nepoznato. Ova generacija za razliku o prethodnih biće u istom položaju kao i njihovi učitelji koji još uvek ne znaju kako će izgledati prvi školski čas u septembru.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Vrtići spremno dočekuju nove mališane, još neizvesno da li će biti đaka u klupama"

  1. Janko kaže:

    Mora biti nastava onlajn.Nije mi jasno o cemu ovi pricaju kakvi modeli i cuda.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama