Вртићима 2.045 места, спортској гимназији – школа "Стари град"

Министарство просвете и град завршили пројекат: обданишта у осмолеткама, гашење и спајање установа, простор добијају и три факултета
ОД септембра ће у престоници бити додатних 2.045 места за малишане вртићког и предшколског узраста, Спортска гимназија, Биолошки и Географски факултет ће, коначно, добити своје зграде. Део Електротехничког факултета биће смештен посебно.
Три техничке школе у Новом Београду ће се спојити и постати јединствени образовни центар, а једна образовна установа постаће Техничка школа за дизајн коже и Школа за дизајн текстила. Спајају се и Грађевинска и Грађевинско-техничка школа, Машинска школа “Радоје Дакић” и Техничка школа у Железнику, Економско трговинска и Машинска школа у Сопоту. Основне школе “Стари град” и “Сутјеска”.
Како сазнају “Новости”, ово су закључци радне групе за оптимизацију и рационализацију мреже основних и средњих школа, који би ускоро требало да буду презентовани јавности. Највеће “кресање” листе чекања за упис у вртиће биће и општинама Нови Београд и Земун, где сваке године и највише малишана остане испод црте.
Тако ће у приземљу ОШ “Ратко Митровић” шест групних соба и кухиња бити прлагођени за потребе предшколаца, док ће на спрату предшколци бити у две групе. ОШ “Ђура Стругар” примиће чак 11 група “малих ђака”, а биће сређена и кухиња.
Предложеним мерама Предшколска установа “Др Симо Милошевић” у Земуну ће практично решити проблем неуписане деце на својој територији. Премештањем деце из школе за наглуве “Радивој Поповић” у “Стефан Дечански”, ослободио би се и средио простор школе и интерната за смештај 500 деце. ОШ “Сутјеска” биће угашена, ђаци од првог до четвртог остаће у згради као истурено одељење ОШ “Горња Варош”, док ће старији разреди бити размештени по осталим школама.

БИЛОШКИ И ГЕОГРАФСКИ
Биолошки факултет ће, први пут у својој историји добити зграду. Студенти ће се уселити у у простор Завода за урбанизам и Завода за изградњу града у Палмотићевој улици. Нова адреса Географског факултета биће Бранкова улица, где се налазила Техничка школа за дизајн коже. У току је сређивање овог простора. У слободном делу школе биће смештене по четири јаслене и вртићке групе, као и једна предшколаца.

У учионице у приземљу основних школа “Стефан Немања”, “Војвода Мишић”, “Радојка Лакић” и “Исидора Секулић” на Савском венцу и “1.300 каплара” на Звездари, уселиће се по две вртићке групе, а део простора у средњој школи “Техноарт” постаће вртић за смештај 200 малишана. У ОШ “Јован Цвијић” на Палилули биће смештено 75 деце узраста од три до пет година.
Основна школа “Стари град”, коју тренутно похађа 185 ученика, биће нова адреса Спортске гимназије, а основци ће бити размештени по оклоним школама. Ученици Балетске школе наставиће да користе фискултурну салу и једну учионицу. На овај начин је коначно решено питање простора за младе спортисте, а и смањени трошкови које Град има. Сваке године из градске касе одлази шест милиона динара за грејање, а 5,5 милиона динара за закуп спортске сале за наставу физичког васпитања.
Јединствени технички образовни центар биће смештен у Техничкој школи “Нови Београд”, којој ће се припојити “Политехника” – Школа за нове технологије и Техничка школа “Змај”. Ове три школе, које треутно похађа 1.561 редован ученик, наставиће да раде као једно правно лице са јединственим менаџментом. Образовни профил “златар” који је у “Политехници” биће пребачен у школу “Техноарт”. Планирано је да се “Политехника” исели из дела зграде ОШ “Ђуро Стругар”
Машинска школа “Космај” у Сопоту са 91 учеником, биће “избрисана” из списка средњих школа у Београду, а њен правни следбеник биће Економска трговинска школа. У простор који је користила Машинска школа уселиће се ОШ “Јелица Маринковић”. Школи за дизајн текстила, која има 405 ђака, биће припојена Техничка школа за дизајн коже у коју је уписано 236 ученика, а простор на Старом сајмишту који ова установа користи за практичну наставу биће искоришћен за смештај неке друге образовне установе.
Новом мрежом је предвиђено укидање Грађевинске школе на Звездари, коју похађа 375 ученика. Постојећи ђаци и образовни профили биће припојени Грађевинско-техничкој школи “Бранко Жежељ” и постати модеран центар грађевиснке струке. У део простора, у Улици Светог Николе 39, уселиће се ђаци који се школују за златаре, а део ће бити адаптиран за потребе предшколских установа на Звездраи. Радионице које су користили ђаци Грађевинске школе постаће део нове образовне установе.
Техничка школа “Железник” са 373 ученика укида се и припаја Машинској школи “Радоје Дакић у Раковици, у коју је уписано 444 ђака. Ове школе располажу огромним простором од 5.067 метара квадртаних, односно 5.737 квадрата само зграда и на још на толико се простору дворишта. Графичка школа у Новом Београду биће реновирана, а у део зграде биће смештена нека висока школа.
ЛИСТА ЧЕКАЊА
На листи чекања треутно се налази 8.500 малишана, од којих су 3.000 њих из приоритетних група, а 5.500 су деца која нису приоритети. Рационализацијом мреже школа најозбиљније ће бити смањењен број деце који чека на упис у обданиште.
У обдаништима у Новом Београду биће обезбеђено додатаних 500 места, Земуну – 700, Раковици – 270, Звездари – 300 и Палилули – 75.
ЗАВОДИ У РАКОВИЦИ
Заводи за урбанизам и изградњу града преселиће се из Палмотићеве улице у Машинску школу “Радоје Дакић” у Раковици. Припајањем Техничке школе у Железнику овој образвној установи ослобађа се простор за рационалнију намену.
 
Извор: Новости