Vučić: U svakoj školi biće policajac, sprovešćemo razoružavanje Srbije

5 maja, 2023

„Posle ubistva dece bili smo u stanju šoka, i mi koji moramo da budemo trezveni, racionalni, odgovorni, kao zombiji smo hodali, tražeći motiv, neverujući šta se desilo… Posle toga, svi roditelji širom Srbije, a mi u Srbiji imamo 505.247 učenika, postali su zabrinuti i uplašeni… Roditelj kaže: ‘Imam dete, pošaljem u školu, moram da radim i očekujem da bude sigurno u školi. Onda se pojavi neko, psihopata, đavo ili kako već, i bez kajanja vam ubije decu.“ – rekao je predsednik Srbije danas na vanrednoj konferenciji za medije povodom nedavnih slučajeva masovnih ubistava i ranjavanja u Srbiji.

Predsednik je najavio i nove mere.

– U narednih šest meseci primićemo 1200 policajaca. Cilj nam je da bude uvek policajac u školi. Time ćemo sigurno podići sigurnost za 99%, a smanjiti i vršnjačko nasilje za 80% zato što oni koji tuku slabije od sebe uvek imaju strah od jačih. To je za sigurnost roditelja, a pre svega majki, za koje sam siguran da nisu spavale mirno poslednjih 48 sati. Dakle, imamo 331 školu u Beogradu, biće toliko policajaca. To će nas koštati oko 25 miliona evra, ali smo pronašli novac. To je značajan dodatak onim merama koje su bile juče. – najavio je Vučić.

On je dodao i da je “zlikovac” koji je sinoć pucao u Mladenovcu uhapšen i da “svetlost dana više videti neće”.

– Za one koji misle da će dečak koji je ubio toliko dece proći bez posledica, ja ih pitam, da li ste vi normalni? – rekao je predsednik Srbije.

Kako je objasnio, Vlada će doneti zaključak kojim se nalaže MUP-u da pripremi hitne, bez procedura, izmene i dopune Zakona o oružju i municiji kojima bi se pooštrili uslovi za držanje i nošenje oružja.

– Svi ljudi koji imaju oružje, a to je čak 400.000 komada oružja, biće revizija, ostaće možda 30-40 hiljada. Ovo je ne odnosi na lovačko oružje. – kaže Vučić i dodaje da će biti izvršeno razoružavanje Srbije.

Osim toga, biće proglašen moratorijum za izdavanje dozvola za držanje i nošenje bilo kakvog oružja na dve godine, a na svakih šest meseci će se proveravati vlasnici i biće obavezne lekarske i psihološke kontrile.

„Nalaže se MUP-u pooštravanje uslova za lovačko oružje, znamo da će biti velikih problema, ali što manje cevi to će biti manje opasnosti po decu i građane… Biće poslat poziv na predaju nelegalnog oružja, ko ne preda – posledice će biti strašne.“

Dodao je kako će biti pooštrene kazne za nošenje opasnih predmeta poput noževa i slično.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Vučić: U svakoj školi biće policajac, sprovešćemo razoružavanje Srbije

  1. Lala kaže:

    Ima škola i van Beograda.Beograd nije Srbija samo.

  2. Aleksa kaže:

    A šta će biti sa Krivičnim zakonom? Hoće li tu napraviti hitne izmene ili lex specialis? Pustite sad oružje, jer to je zamazivanje. Pod hitno uvedite doživotnu a razmislite o drugim kaznama. U Zakon ne stavljajte granice godina za krivičnu odgovornost, jer ako je neko sposoban da NAMERNO ubije, onda je sposoban i da mu se SUDI KAO ODRASLOJ OSOBI. Pogotovo ako je napravio masakr. Njihovo ime ne treba ni spominjati više. Svaka čast policajcima, koji su hapsili ovo zlo, što su se uzdržali da mu bar šamar ne lupe ili da ga ne išutiraju na licu mesta. Treba imati dobre živce.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama