Вучић: Значајније ћемо повећати плате и пензије

5 јануара, 2017

Премијер Србије Александар Вучић поновио је данас да ће смена директора јавних предузећа, као што је најавио, уследити, због техничких проблема, али сада, после Нове године. Он је данас најавио да Влада Србије планира да значајније повећа плате и пензије, “реално много више него што смо урадили сада”.
Он је, на конференцији за новинаре, казао да је због одређених техничких проблема смена померена са краја године на почетак ове.

Према његовим речима, најпре морају бити пронађене замене за директоре, макар у виду вршиоца дужости, пре него што се распише конкурс за нове.
Повећаћемо значајније плате и пензије
Чинимо све да много више увећамо плате и пензије него што је то било овог пута, најавио је премијер Александар Вучић и подсетио да следи исплата увећаних плата у јавном сектору за пет и шест одсто и пензија за 1,5 одсто, али и приметио да се “то некако заборавило”.
Вучић је то рекао на конференцији за новинаре у Влади Србије, након што је примио породицу пуковника Зорана Стојиљковића, којем је захвалио на преданом и одговорном обављању дужности официра Војске Србије.
Како је навео, пред нама је велики и важан посао и у том смислу каже да се очекује наставак стабилизације јавних финансија, увећан раст, снижавање стопе незапослености, више фабрика, нова радна места, па и могућност новог повећања плата и пензија до краја године.
– Мислимо да много више увећамо плате и пензије, реално много више него што смо урадили сада. Сви ће имати значајно већа примања него у претходном периоду – рекао је Вучић и подсетио да почетком априла можемо да очекујемо да просечна плата пређе 400 евра, а онда, додао је, идемо даљем ка плати од 500 евра.
Такође је навео да се рачуна на увећање плата у приватном сектору, водећи рачуна да не заостајемо ни у јавном, али је закључио да не желимо да будемо јачи у јавном сектору, јер то онда није здрава ситуација.
Суфицит владиног буџета 5,09 милијарди динара
Вучић је рекао данас да је суфицит владиног буџета за 2016. годину 5,09 милијарди динара, што је готово милијарду више него што је претходно било саопштено.
Он је новинарима на прес конференцији у Влади Србије рекао да је првих јануарских дана стигло нешто више уплата, због чега је суфицит владиног буџета 5,09, а не 4,3 милијарде динара.
Вучић је казао да је тај резултат за 126,8 милијарди динара бољи од планираног, то јест за више од милијарду евра од онога што је планирано, што су ММФ и Светска банка рекли да је добар резултат, а сто је као пожељан резултат предвидјено и у Народној скупштини.
Најважнији допринос томе су дали увећани приходи који премашили план за 87,3 милијарди динара, неких 730 милиона евра више, што је 9,1 одсто више од плана.
Порески приходи су већи за 7,1 одсто, а непорески за 27,7 одсто.
Према његовим речима резултат је тако добар и због нижих расхода, који су били нижи за 39,5 милијарди динара, односно за 3,7 одсто.
– Дефицит опште државе процењујемо у овом тренутку на 1,4 одсто, што је за нас три пута боље од предвиђеног резултата – навео је Вучић.
Подсетио је да је дефицит опште дрзаве био предвидјен да буде 4,2 одсто, а ми смо те резултате успели да премашимо.
– Пред нама је у текућој години велики, важан посао. Очекујемо наставак стабилизације јавних финансија, ниску инфлацију, увећан раст БДП. По том питању формирали смо посебна тела и савете. Очекујемо даље снижавање стопе незапослености, већи број фабрика и радних места, као и могућност за увећавање плата и пензија – поручио је Вучић.
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Вучић: Значајније ћемо повећати плате и пензије"

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама