Vučić: Značajnije ćemo povećati plate i penzije

5 januara, 2017

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da će smena direktora javnih preduzeća, kao što je najavio, uslediti, zbog tehničkih problema, ali sada, posle Nove godine. On je danas najavio da Vlada Srbije planira da značajnije poveća plate i penzije, “realno mnogo više nego što smo uradili sada”.
On je, na konferenciji za novinare, kazao da je zbog određenih tehničkih problema smena pomerena sa kraja godine na početak ove.

Prema njegovim rečima, najpre moraju biti pronađene zamene za direktore, makar u vidu vršioca dužosti, pre nego što se raspiše konkurs za nove.
Povećaćemo značajnije plate i penzije
Činimo sve da mnogo više uvećamo plate i penzije nego što je to bilo ovog puta, najavio je premijer Aleksandar Vučić i podsetio da sledi isplata uvećanih plata u javnom sektoru za pet i šest odsto i penzija za 1,5 odsto, ali i primetio da se “to nekako zaboravilo”.
Vučić je to rekao na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, nakon što je primio porodicu pukovnika Zorana Stojiljkovića, kojem je zahvalio na predanom i odgovornom obavljanju dužnosti oficira Vojske Srbije.
Kako je naveo, pred nama je veliki i važan posao i u tom smislu kaže da se očekuje nastavak stabilizacije javnih finansija, uvećan rast, snižavanje stope nezaposlenosti, više fabrika, nova radna mesta, pa i mogućnost novog povećanja plata i penzija do kraja godine.
– Mislimo da mnogo više uvećamo plate i penzije, realno mnogo više nego što smo uradili sada. Svi će imati značajno veća primanja nego u prethodnom periodu – rekao je Vučić i podsetio da početkom aprila možemo da očekujemo da prosečna plata pređe 400 evra, a onda, dodao je, idemo daljem ka plati od 500 evra.
Takođe je naveo da se računa na uvećanje plata u privatnom sektoru, vodeći računa da ne zaostajemo ni u javnom, ali je zaključio da ne želimo da budemo jači u javnom sektoru, jer to onda nije zdrava situacija.
Suficit vladinog budžeta 5,09 milijardi dinara
Vučić je rekao danas da je suficit vladinog budžeta za 2016. godinu 5,09 milijardi dinara, što je gotovo milijardu više nego što je prethodno bilo saopšteno.
On je novinarima na pres konferenciji u Vladi Srbije rekao da je prvih januarskih dana stiglo nešto više uplata, zbog čega je suficit vladinog budžeta 5,09, a ne 4,3 milijarde dinara.
Vučić je kazao da je taj rezultat za 126,8 milijardi dinara bolji od planiranog, to jest za više od milijardu evra od onoga što je planirano, što su MMF i Svetska banka rekli da je dobar rezultat, a sto je kao poželjan rezultat predvidjeno i u Narodnoj skupštini.
Najvažniji doprinos tome su dali uvećani prihodi koji premašili plan za 87,3 milijardi dinara, nekih 730 miliona evra više, što je 9,1 odsto više od plana.
Poreski prihodi su veći za 7,1 odsto, a neporeski za 27,7 odsto.
Prema njegovim rečima rezultat je tako dobar i zbog nižih rashoda, koji su bili niži za 39,5 milijardi dinara, odnosno za 3,7 odsto.
– Deficit opšte države procenjujemo u ovom trenutku na 1,4 odsto, što je za nas tri puta bolje od predviđenog rezultata – naveo je Vučić.
Podsetio je da je deficit opšte drzave bio predvidjen da bude 4,2 odsto, a mi smo te rezultate uspeli da premašimo.
– Pred nama je u tekućoj godini veliki, važan posao. Očekujemo nastavak stabilizacije javnih finansija, nisku inflaciju, uvećan rast BDP. Po tom pitanju formirali smo posebna tela i savete. Očekujemo dalje snižavanje stope nezaposlenosti, veći broj fabrika i radnih mesta, kao i mogućnost za uvećavanje plata i penzija – poručio je Vučić.
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Vučić: Značajnije ćemo povećati plate i penzije"

  1. padrino kaže:

    Idu izbori

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama