Вујовић: Боље стање буџета омогућава повишице плата и пензија

Влада Србије неће преузети обавезе буџета које су нереалне, али боље стање у државној каси омогућава обећане повишице плата у јавном сектору и пензија, изјавио је министар финансија Србије Душан Вујовић.

“Имамо сада најновије пројекције, чак и боље резултате у буџету од оног што смо раније предвиђали, боље пројекције везано за дефицит у следећој години, бољу ситуацију за обећано прилагођавање пензија и плата”, рекао је Вујовић новинарима на Економском самиту Србије у Београду.
Додао је да ће Влада Србије остати у оквирима онога што је реално и да неће прихватити обавезе које нису одрживе.
“Желимо да искористимо реалне резултате и да становништву понудимо оно што је на овај начин уштеђено и урађено”, казао је Вујовић.
На питање да ли ће Међународни монетарни фонд, чија мисија 20. октобра почиње шесту ревизију текућег аранжаман са Србијом, бити оштрији сада, Вујовић је рекао да није стекао тај утисак.
Он је подсетио да је Влада Србије са ММФ-ом имала разговоре у септембру, који су настављени почетком октобра у Вашингтону, и да очекује да ће они успешно бити завршени до краја октобра, до када је мисије ММФ-а у Београду.
Са ММФ-ом ће Влада Србије разматрати фискалне резултати и буџет за 2017. годину, затим напредак реформе финансијског сектора и кључне структуралне реформе.
Очекује се договор о повећању плата у јавном сектору и пензија које су умањене од новембра 2014. године, као део реформи у складу са аранжаманом са ММФ-ом.

ИЗВОР:БЕТА