Вујовић о повећању плата

 
Министар финансија Душан Вујовић рекао је за РТС да ће питање повећања плата бити размотрено након трећег квартала, да је стање у буџету боље од планираног, као и да ће Република и локалне самоуправе од наредне године поделу прихода од пореза на зараде грађана делити на другачији начин.
Душан Вујовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да су поред промене у подели прихода од пореза на зараде грађана у плану биле и промене односа инструмената које локалне власти користе како би приходовале, али да је за њих неопходна дубља анализа и више времена.
“Отпори су били велики. Локалним властима се није свидело да рационално контролишемо парафискалне намете, фирмарину, комуналне таксе. То смо оставили да решавамо у будућности, јер захтева више времена и дубље анализе како би то прихватиле локалне самоуправе. За сада се мењају односи учешћа републичке и локалне власти”, објашњава Вујовић.
Министар је истакао да ће са ММФ-ом имати остварење договора, јер се остварило унапређење буџета.
Такође, невео је да ће Влада сугерисати “Поштанској штедионици” да своју делатност усмери на финансирање становништва и малих и средњих предузећа, а да излази из ризичних комерцијалних кредита.
Говорећи о стању у буџету, Вујовић каже да је са јулом ове године остварен суфицит од 22 милијарде.
“Био је планиран дефицит од 73 милијарде, тако да је то много боље од планираног. Имамо много боље перформансе у приходима и расходима и боље ванредне резулатате”, рекао је министар.
Сматра да се не мора радити ребаланс буџета, али да ако се то и учини биће због верификовања успеха и боље употребе ресурса и зарада.
Вујовић наглашава да ће питање повећања плата бити размотрено након трећег квартала.
“Или крајем године или почетком наредне ће се одлучити колико ће грађани моћи да осете бољитак, који је сада већ урађен на фискалном плану”, закључио је министар.
 
РТС