Vujović o povećanju plata

19 avgusta, 2016

 
Ministar finansija Dušan Vujović rekao je za RTS da će pitanje povećanja plata biti razmotreno nakon trećeg kvartala, da je stanje u budžetu bolje od planiranog, kao i da će Republika i lokalne samouprave od naredne godine podelu prihoda od poreza na zarade građana deliti na drugačiji način.
Dušan Vujović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da su pored promene u podeli prihoda od poreza na zarade građana u planu bile i promene odnosa instrumenata koje lokalne vlasti koriste kako bi prihodovale, ali da je za njih neophodna dublja analiza i više vremena.
“Otpori su bili veliki. Lokalnim vlastima se nije svidelo da racionalno kontrolišemo parafiskalne namete, firmarinu, komunalne takse. To smo ostavili da rešavamo u budućnosti, jer zahteva više vremena i dublje analize kako bi to prihvatile lokalne samouprave. Za sada se menjaju odnosi učešća republičke i lokalne vlasti”, objašnjava Vujović.
Ministar je istakao da će sa MMF-om imati ostvarenje dogovora, jer se ostvarilo unapređenje budžeta.
Takođe, neveo je da će Vlada sugerisati “Poštanskoj štedionici” da svoju delatnost usmeri na finansiranje stanovništva i malih i srednjih preduzeća, a da izlazi iz rizičnih komercijalnih kredita.
Govoreći o stanju u budžetu, Vujović kaže da je sa julom ove godine ostvaren suficit od 22 milijarde.
“Bio je planiran deficit od 73 milijarde, tako da je to mnogo bolje od planiranog. Imamo mnogo bolje performanse u prihodima i rashodima i bolje vanredne rezulatate”, rekao je ministar.
Smatra da se ne mora raditi rebalans budžeta, ali da ako se to i učini biće zbog verifikovanja uspeha i bolje upotrebe resursa i zarada.
Vujović naglašava da će pitanje povećanja plata biti razmotreno nakon trećeg kvartala.
“Ili krajem godine ili početkom naredne će se odlučiti koliko će građani moći da osete boljitak, koji je sada već urađen na fiskalnom planu”, zaključio je ministar.
 
RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama