Вуковић: “Посттрауматски стрес може да траје до 10 година. Не можете неког да изместите на 10 година”

22 маја, 2023

Снежана Вуковић из Министарства просвете рекла је данас да су током трагичног догађаја у школи сви наставници били са децом и да нико није исхитрено реаговао у таквој ситуацији.

“Мислим да можемо да се ослонимо на те снаге, на те ресурсе. Нека деца су мање резилијентна, нека деца су више резилијентна, тако да, у складу са тим, верујем да родитељи и размишљају”, рекла је Снежана Вуковић.

Један део родитеља ученика ООШ “Владислав Рибникар” снажно се противи идеју да деца наставе са часовима и да се школска година приведе крају на начин на који је планирано – као да се ништа није догодило. Поделе су видљиве, како у медијима, тако и на друштвеним мрежама.

Настава се не одвија у делу у којем се догодила трагедија

У свету постоје различити примери – од тога да су школе рушене, до тога да у те објекте нико више није крочио. Снежана Вуковић је објаснила да се ОШ “Владислав Рибникар” састоји из две вештачки спојене зграде и да се настава уопште не одвија у делу у којем се догодило масовно убиство.

“Избегава се све што подразумева да треба да се прође кроз тај простор. Чак се и улази искључиво на други улаз. То је оно што је у овом тренутку могуће било или је било могуће да се деца потпуно раздвоје, па да једно дете из ваше породице буде у једној школи, друго у другој, што је врло тешко да раздвојите циклусе, смене. Заиста би било врло напорно за родитеље и ја верујем да би и родитељи такође имали проблем са тим и то би био још додатни изазов”, рекла је Вуковићева.
Истакла је да је простор у коме се одвија настава потпуно безбедан и да се у школи налази и шест полицајаца.

Снежана Вуковић је навела да посттрауматски стрес може да траје и десет година и да не можете некога да изместите на десет година или на годину дана.

“Важно је да се боримо са стресорима и траумама. Чак и сусрет са местом где се стрес догодио може да помогне у превладавању трауме”, навела је Вуковићева.

Поручила је да има капацитета да се свако дете индивидуално прати и да постоји листа од 56 стручњака која је све већа и да Институт за ментално здравље помаже у проналажењу адекватних кадрова.

“Накнадно смо чули за методе које нису признате, докторка се налазила на списку Министарства здравља”

Синоћ је родитељ једне девојчице која је убијена у ООШ “Владислав Рибникар” рекао да је након трагедије у школи била ангажована психијатар која је предузела неке методе које нису јасне родитељима – попут тога да је деци пуштала народну музику и говорила им да се повежу са духовима својих убијених другара.

Снежана Вуковић је рекла да су они накнадно чули да се то догодило и да је листе стручњака правило Министарство здравља, а да се докторка која је применила поменуте методе налазила на тој листи.

“Метода коју она заступа код нас није призната и није нигде верификована као метода која треба да буде заступљена било где, посебно не у школи. Ја не знам пуно о тој методи и жао ми је што Министарство здравља није направило добру процену шта је у том тренутку потребно деци, али потпуно разумем да су колеге биле заузете свим другим стварима”, истакла је Снежана Вуковић.

Напоменула је да су сада спискови стручњака потпуно проверени, али и да тада списак није био провераван, пошто га је послало Министарство здравља и да се подразумева да је особа стручна.

“Жао ми је што се то догодило, али сам сигурна да се такве ствари неће догађати, јер сада имамо тимове који ће радити. Сада смо формирали тимове након две недеље прве помоћи. Формирани су тимови који су специјализовани за децу, за родитеље и не мењају се више терапеути”, рекла је Снежана Вуковић и додала да ће се све наставити и током лета.

Извор: Спутњик / Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Вуковић: “Посттрауматски стрес може да траје до 10 година. Не можете неког да изместите на 10 година”"

  1. Aleksa каже:

    Da li je moguće da idu iz greške u grešku? Da li je moguće da nikad ne prikoče i ne razmisle o svojim postupcima?
    Šta je sa vama, ljudi?

    ”(…) žao mi je što Ministarstvo zdravlja nije napravilo dobru procenu šta je u tom trenutku potrebno deci, ali potpuno razumem da su kolege bile zauzete svim drugim stvarima”
    Koliko mi je poznato, Ministarstvo zdravlja uvek pravi procenu koja njima odgovora u datom trenutku.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама