Vuković: Za nasilje trećeg nivoa u školama krivi su svi. Roditeljstvo je na ispitu, škole da ne zaborave vaspitnu ulogu

10 maja, 2022

Javnost je u petak potresla vest da je 16-godišnji učenik prvog razreda Trgovačke škole u Beogradu tokom nastave nožem napao i povredio druga iz odeljenja.

Snežana Vuković iz Ministarstva prosvete kaže za RTS da su u takvim slučajevima svi krivi.

“Svi koji imaju kontakt sa detetom moraju da preispitaju svoju odgovornost, otkud to da dete nosi nož u torbi”, rekla je Vukovićeva.

U tom slučaju je, kaže, gradska inspekcija izašla na teren, a MUP je odmah reagovao na poziv škole.

“Škola je postupila po protokolu o zaštiti od nasilja, ali je postupila nakon što se to dogodilo, postavlja se pitanje – a na to će dati odgovor inspekcija i nadzor – šta je prethodilo tome, da li je škola preduzela sve što je neophodno”, ukazala je Snežana Vuković gostujući u Beogradskoj hronici.

Prema njenim rečima, protokolom o zaštiti od nasilja definisana su tri nivoa.

“Pravilnik koji definiše sve te nivoe ukazuje da, kad je prvi nivo, može rešiti nastavnik sa razrednim, drugi nivo nastavnik sa razrednim + tim protiv nasilja, a treći nivo – a ovo je treći nivo – postupa i spoljašnja mreža podrške: centri za socijalni rad, MUP, tužilaštvo, Dom zdravlja. To je sinergijska aktivnost u kojoj sve mora da deluje brzo”, naglašava sagovornica iz Ministarstva prosvete.

Centri za socijalni rad, ističe, najpre treba da razgovaraju sa roditeljima.

“Čini mi se da je roditeljstvo sada baš na ispitu, nakon korone i ovih društvenih problema koje postoje. Postoje situacije nasilja koje su čak i promovisane, čak i mediji to rade. Uloga porodice je da bude barijera od tih upliva. Ako porodica zataji, a roditelji treba da budu modeli za nenasilje, onda je roditeljska uloga na ispitu. Porodica mora da se edukuje, centri za socijalni rad moraju pojačano da deluju. Ministarstvo prosvete pokušava da radi više preventivno da ne bismo radili interventno”, naglašava Vukovićeva.

Snežana Vuković ističe i da škole treba da rade preventivno, da ne zaborave svoju vaspitnu ulogu.

“Obučavamo stručne saradnike da u školama rade sa roditeljima da ne dođe do takvih situacija, kako da rade sa svojom decom, imamo dosta priručnika”, navodi sagovornica RTS-a.

Ukazuje i da je pandemija uticala na porast nasilja zbog socijalne izolacije na koju su mladi najosetljiviji.

“Oni imaju svoje razvojne krize i kad se dogodi ovakva kriza, oni su najprijemčiviji da odreaguju na ovako nešto. Na nama je da reagujemo preventivno i to smo radili, obučili smo stručne saradnike kako da onlajn rade sa nastavnicima i decom”, kaže Snežana Vuković.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Vuković: Za nasilje trećeg nivoa u školama krivi su svi. Roditeljstvo je na ispitu, škole da ne zaborave vaspitnu ulogu

  1. Marija kaže:

    Priručnici? Treba neko da pročita!Treba neko da se bavi decom! Zar očekujete od partijskih poslušnika da rade sa decom i u interesu dece? Neko ko je prodao sebe za tu platu ne može da radi u interesu dece.Kada u školama budu profesori,učitelji,pedagozi,psiholozi zapošljavani u skladu sa kompetencijama a ne prema broju kapilarnih glasova,onda možemo očekivati i da se neko bavi tom decomu vaspitno- obrazovnoj ustanovi.Ovako- samo može biti gore.

  2. Sanja kaže:

    Jasno nam je šta hoćete da kažete, svi drugi su krivi, ali vi niste. Vi ste uradili, ovi drugi su zakazali.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama