Вуковић: За насиље трећег нивоа у школама криви су сви. Родитељство је на испиту, школе да не забораве васпитну улогу

10 маја, 2022

Јавност је у петак потресла вест да је 16-годишњи ученик првог разреда Трговачке школе у Београду током наставе ножем напао и повредио друга из одељења.

Снежана Вуковић из Министарства просвете каже за РТС да су у таквим случајевима сви криви.

“Сви који имају контакт са дететом морају да преиспитају своју одговорност, откуд то да дете носи нож у торби”, рекла је Вуковићева.

У том случају је, каже, градска инспекција изашла на терен, а МУП је одмах реаговао на позив школе.

“Школа је поступила по протоколу о заштити од насиља, али је поступила након што се то догодило, поставља се питање – а на то ће дати одговор инспекција и надзор – шта је претходило томе, да ли је школа предузела све што је неопходно”, указала је Снежана Вуковић гостујући у Београдској хроници.

Према њеним речима, протоколом о заштити од насиља дефинисана су три нивоа.

“Правилник који дефинише све те нивое указује да, кад је први ниво, може решити наставник са разредним, други ниво наставник са разредним + тим против насиља, а трећи ниво – а ово је трећи ниво – поступа и спољашња мрежа подршке: центри за социјални рад, МУП, тужилаштво, Дом здравља. То је синергијска активност у којој све мора да делује брзо”, наглашава саговорница из Министарства просвете.

Центри за социјални рад, истиче, најпре треба да разговарају са родитељима.

“Чини ми се да је родитељство сада баш на испиту, након короне и ових друштвених проблема које постоје. Постоје ситуације насиља које су чак и промовисане, чак и медији то раде. Улога породице је да буде баријера од тих уплива. Ако породица затаји, а родитељи треба да буду модели за ненасиље, онда је родитељска улога на испиту. Породица мора да се едукује, центри за социјални рад морају појачано да делују. Министарство просвете покушава да ради више превентивно да не бисмо радили интервентно”, наглашава Вуковићева.

Снежана Вуковић истиче и да школе треба да раде превентивно, да не забораве своју васпитну улогу.

“Обучавамо стручне сараднике да у школама раде са родитељима да не дође до таквих ситуација, како да раде са својом децом, имамо доста приручника”, наводи саговорница РТС-а.

Указује и да је пандемија утицала на пораст насиља због социјалне изолације на коју су млади најосетљивији.

“Они имају своје развојне кризе и кад се догоди оваква криза, они су најпријемчивији да одреагују на овако нешто. На нама је да реагујемо превентивно и то смо радили, обучили смо стручне сараднике како да онлајн раде са наставницима и децом”, каже Снежана Вуковић.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Вуковић: За насиље трећег нивоа у школама криви су сви. Родитељство је на испиту, школе да не забораве васпитну улогу

  1. Marija каже:

    Priručnici? Treba neko da pročita!Treba neko da se bavi decom! Zar očekujete od partijskih poslušnika da rade sa decom i u interesu dece? Neko ko je prodao sebe za tu platu ne može da radi u interesu dece.Kada u školama budu profesori,učitelji,pedagozi,psiholozi zapošljavani u skladu sa kompetencijama a ne prema broju kapilarnih glasova,onda možemo očekivati i da se neko bavi tom decomu vaspitno- obrazovnoj ustanovi.Ovako- samo može biti gore.

  2. Sanja каже:

    Jasno nam je šta hoćete da kažete, svi drugi su krivi, ali vi niste. Vi ste uradili, ovi drugi su zakazali.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама