За дечју књигу Сазвежђе виолина наградa Невен за 2018. годину

12 септембра, 2019

Организација Пријатељи деце Србије доделиће награду Невен за 2018. годину Весни Алексић, за књигу САЗВЕЖЂЕ ВИОЛИНА у издању Креативног центра, као најбољем делу из области белетристике, о чему је одлучивао жири у саставу Милован Данојлић, Гордана Главинић и Ивана Мијић Немет.

Према речима жирија Сазвежђе виолина Весне Алексић је наглашено емотивна прича о  одрастању, пријатељству, уметности и рату, која својом тематиком, елегантним стилом и чврстом структуром доноси нове поетске стандарде у домаћи жанр омладинског романа.

За 30 година постојања Креативни центар је освојио чак 26 Невена!

На овогодишњи конкурс стигло је 45 наслова намењених деци из 17 издавачких кућа. Традиционална награда Невен, најстарија и најзначајнија награда у области културе за децу, установљена је 1955. године. Подстиче стваралаштво за децу, афирмише ауторе и најуспешнија остварења за младе. Додељује је организација Пријатељи деце Србије у три категорије: белетристика, илустрација књиге или сликовнице и популарна наука. Награду чине повеља чији је аутор Душан Петричић и новчани износ. Додељује се сваке године за издања штампана у претходној години.

Доделу овогодишње књижевне награде Невен подржали су Министарство културе и информисања, Министарство за рад, запошљавање, борачка и соц. питања, и Продуцентска кућа НИРА. Пријатељи награде су Скупштина града Београда, Модна кућа „Мона“, и Књиговезница Паштрмац.

Роман Весне Алексић Сазвежђе виолина, у издању Креативног центра, говори о одрастању генерације X – деце рођене осамдесетих година прошлог века. Данас су то зрели људи који се сећају првих гломазних компјутера, видео-игрица са џојстиком и бесомучног крчања приликом прикључивања на интернет. Одрастали су у ратовима и демонстрацијама, уз добру музику,  филмове и стрипове. Били су сведоци прекрајања атласа и још као деца војни и политички коментатори, као и музички и модни. Били су заљубљеници у своје снове и истовремено њихови заробљеници, као што се то догађа у свачијој младости.

Сазвежђе виолина је нежна је и узбудљива прича о одрастању у време појаве гранџа, првих видео-игрица и злокобног преливања борбе добра и зла из стрипова у прави живот, у којем се појављују много опаснији ликови од Џимија Гитаре, Мортимера и Човека с Хиљаду Лица… Ова прича упире прстом у велики свет, у којем ништа није чисто и савршено. Осим Баха.

За овај роман Весна Алексић је добила награду Плави чуперак за 2018. годину коју додељује Међународни центар књижевности за децу Змајеве дечје игре.

Весна Алексић бави се књижевношћу за децу и младе, а своје прве текстове написала је за Политику за децу. Досад је објавила једанаест романа, дванаест књига приповедака и шест сликовница, а већина тих наслова доживела је више издања. Добитник је бројних престижних награда из области књижевности за децу.

Креативни центар досад је објавио десет књига Весне Алексић, међу којима су најпознатије: Крокодил пева, Дођи на једно чудно место, Ловац на маслачке и Цимет меда.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама