За које факултете влада највеће интересовање будућих бруцоша

На факултетима Универзитета у Београду у току је предаја докумената за упис, а и ове године највеће интересовање матураната је за психологију, ЕТФ, медицину, машинство. Квоте ће, вероватно у другом кругу, попунити и Правни и Економски факултет.

На психологији се првог дана пријавило три пута више кандидата неко што имају места, а на ЕТФ-у путем интернета пријавило се 1.100 кандидата, а примају 660 студената. Ових дана знаће се да ли ће бити повећан број студената на софтверском инжењерству.На Машински факултет је прва два дана пријаве предало 790 матураната, а места има за 540 бруцоша и то 520 буџетских и 20 самофинансирајућих.
“Интересовање је веће него прошле године. Најважније је да нам долазе све бољи ученици из средњих школа”, рекао је Танјугу декан Машинског факултета Радивоје Митровић.
Економски факултет уписује 1.450 бруцоша, а у прва два дана пријавило се 1.050 матираната.
Продекан за наставу Владан Петров каже да ће пријављивање бити завршено сутра, али да не очекује да ће попунити квоту већ у првом кругу. Прошле године тај факултет имао је три уписна круга.
Он наводи да је првог уписног дана било четрдесетак кандидата мање него прошле године.
И на Економском факултету не очекује да ће поделити предвиђени број индекса у првом уписном кругу и кажу да ће то вероватно остварити у другом.
“У прва два дана пријавило се 1.004 кандидата. Уписујемо 1.300 бруцоша и то 570 буџетских и 730 самофинансирајућих. Очекујем да ћемо попунити квоту у другом кругу”, каже декан Бранислав Боричић.
Посебно их радује што се и ове године пријавио велики број добрих матураната који су средњу школу завршили са одличним успехом, чак 65 одсто.
Факултети још сутра примају документе, а неки ће за будуће бруцоше оставити отворена врата и у суботу.
Од 26. јуна до 2. јула биће организовани пријемни испити, а 10. јула објављена коначна ранг листа. Упис на факултете биће обављен од 10. до 14. јула.
Други уписни рок почиње 1. септембра предајом докумената, која траје до 5. септембра, а 6. и 7. септембар резервисани су за пријемне испите.
Коначна ранг листа биће објављена 13. септембра, а упис мора бити завршен најкасније до 16. септембра.
Извор: РТС