Za koje fakultete vlada najveće interesovanje budućih brucoša

Na fakultetima Univerziteta u Beogradu u toku je predaja dokumenata za upis, a i ove godine najveće interesovanje maturanata je za psihologiju, ETF, medicinu, mašinstvo. Kvote će, verovatno u drugom krugu, popuniti i Pravni i Ekonomski fakultet.

Na psihologiji se prvog dana prijavilo tri puta više kandidata neko što imaju mesta, a na ETF-u putem interneta prijavilo se 1.100 kandidata, a primaju 660 studenata. Ovih dana znaće se da li će biti povećan broj studenata na softverskom inženjerstvu.Na Mašinski fakultet je prva dva dana prijave predalo 790 maturanata, a mesta ima za 540 brucoša i to 520 budžetskih i 20 samofinansirajućih.
“Interesovanje je veće nego prošle godine. Najvažnije je da nam dolaze sve bolji učenici iz srednjih škola”, rekao je Tanjugu dekan Mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović.
Ekonomski fakultet upisuje 1.450 brucoša, a u prva dva dana prijavilo se 1.050 matiranata.
Prodekan za nastavu Vladan Petrov kaže da će prijavljivanje biti završeno sutra, ali da ne očekuje da će popuniti kvotu već u prvom krugu. Prošle godine taj fakultet imao je tri upisna kruga.
On navodi da je prvog upisnog dana bilo četrdesetak kandidata manje nego prošle godine.
I na Ekonomskom fakultetu ne očekuje da će podeliti predviđeni broj indeksa u prvom upisnom krugu i kažu da će to verovatno ostvariti u drugom.
“U prva dva dana prijavilo se 1.004 kandidata. Upisujemo 1.300 brucoša i to 570 budžetskih i 730 samofinansirajućih. Očekujem da ćemo popuniti kvotu u drugom krugu”, kaže dekan Branislav Boričić.
Posebno ih raduje što se i ove godine prijavio veliki broj dobrih maturanata koji su srednju školu završili sa odličnim uspehom, čak 65 odsto.
Fakulteti još sutra primaju dokumente, a neki će za buduće brucoše ostaviti otvorena vrata i u subotu.
Od 26. juna do 2. jula biće organizovani prijemni ispiti, a 10. jula objavljena konačna rang lista. Upis na fakultete biće obavljen od 10. do 14. jula.
Drugi upisni rok počinje 1. septembra predajom dokumenata, koja traje do 5. septembra, a 6. i 7. septembar rezervisani su za prijemne ispite.
Konačna rang lista biće objavljena 13. septembra, a upis mora biti završen najkasnije do 16. septembra.
Izvor: RTS