Za koliko će se tačno povećati roditeljski dodatak

7 septembra, 2016

Novac koji se vraćao od PDV za dečju opremu biće preusmeren za pomoć noovorođenim bebama. Od 1. januara 2017. fond za pomoć deci biće veći za pet odsto
dete2
 
Ukidanjem povrata PDV-a za dečju hranu i opremu ukupan roditeljski dodatak koji se isplaćuje u Srbiji biće veći za pet odsto. Ovo proizlazi iz jednostavne računice da država planira da novac namenjen za povraćaj poreza na dodatu vrednost “prebaci” u fond za isplatu roditeljskog dodatka.
Ako bismo iznos od 351,2 miliona dinara, koliko je lane vraćeno na ime PDV-a podelili sa brojem dece od 60.476, za koje se trenutno isplaćuje roditeljski dodatak, dobija se suma po detetu od 5.807 dinara – godišnje. To, ipak, ne znači da će se na svako dete naknada uvećati za taj iznos pošto inače roditeljske naknade zavise od broja dece u porodici.
Ministarstvo finansija je u utorak potvrdilo pisanje “Novosti” o ukidanju povraćaja PDV-a od 1. januara iduće godine, ali će tačan iznos tek biti dogovoren sa Ministarstvom rada.
– Izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost, odnosno ukidanje povraćaja PDV-a za bebe, kao jedne od mera koje su dogovorene sa MMF ni u kom slučaju ne predstavljaju opterećenje za nove roditelje – ističu u Ministarstvu finansija. – Osnovni cilj ove izmene je ravnopravan i pravičan tretman svih roditelja koji će na ovaj način ostvariti nadoknadu.
Zahvaljujući ovim izmenama više roditelja će ostvariti pravo na ovu nadoknadu, jer će svi roditelji koji imaju pravo na roditeljski dodatak dobiti uvećanje.
– Prednost ovakvog socijalnog pristupa biće i činjenica da od sada roditelji neće morati da prolaze kroz dugotrajnu proceduru prikupljanja fiskalnih računa, njihovu verifikaciju i odobrenje od strane Poreske uprave, već će im novac jednokratno biti uplaćen na račun – ističu u Ministarstvu.

UKINITE PDV
RODITELJSKI portal “Bebac” saopštio je u utorak da je ukidanjem povraćaja PDV na dečju opremu država pokazala da joj nije stalo do osnovnih potreba desetine hiljada porodica i zatražila od države da ukine PDV na opremu i hranu za bebe u potpunosti. – Ako niste sposobni da rešite tromu i nefunkcionalnu administraciju, i ako je to uopšte pravi razlog za ukidanje povraćaja PDV-a, imamo predlog: ukinite PDV na opremu i hranu za bebe u potpunosti – navodi se u saopštenju.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je, za “Novosti”, da će vrlo brzo sa Ministarstvom finansija izaći sa konačnim predlogom u vezi sa ukidanjem povraćaja PDV na bebi hranu i opremu i povećanjem roditeljskog dodatka.
– Pošli smo od stanovišta da bi bilo bolje da ta količina novca koja je predviđena za oslobađanje od PDV bude podeljena ravnomerno svim roditeljima kroz meru roditeljskog dodatka pa bi na taj način došli i do povećanja roditeljskog dodatka – rekao je Vulin.
Međutim, Dragana Soćanin, predsednica Udruženja “Roditelj”, ističe da nikako ne bi smelo iznos namenjen za godišnji povrat PDV-a jednostavno preliti na roditeljski dodatak i razvodniti ga kroz višemesečne isplate.
– Naravno da su svi pred zakonom jednaki, zato smo i 2012. godine tražili da pravo na povrat PDV na dečju hranu i opremu imaju sve mame i tate, pa nam nisu dali – ističe Soćanin. – Jedina prava mera je da, po ukidanju ovog povrata, svaki roditelj kroz roditeljski dodatak dobije onoliko novca koliko je platio na ime PDV-a za dečju hranu i opremu, ili makar neki prosečan iznos ovog poreza. I to da mu se isplati jednokratno i u prvoj godini života deteta.
PORESKA UPRAVA
KOLIKO će tačno biti uvećan roditeljski dodatak, biće poznato tek kada Ministarstvo finansija, u dogovoru sa Ministarstvom rada, u narednom periodu “opredele neophodna sredstva”.
– Poreska uprava će, do primene novog zakona od 1. januara 2017. godine redovno i u roku procesuirati podnete zahteve i roditelji će dobiti povraćaj PDV-a u skladu sa važećim zakonskim propisom – ističe Ministarstvo finansija.
 
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Za koliko će se tačno povećati roditeljski dodatak

  1. Laura kaže:

    Vulinovi predlozi?Taj covek je u pogresnom vremenu i na mestu. Ova opravdanja njihova su uvredljiva. Jedno nema veze sa drugim. Eeej govorimo o hrani za bebe i o pelenama, porez na ove potrepstine ne bi trebalo ni da postoji. A ako uzmemo u obzir da je roditelj mogao da ostvari dobit od 70000 od povracaja pdv-a onda bi roditeljski dodatak bilo neophodno povecati bar za trecinu ove sume. Da li su to bedne 4000? Ne bih rekla. To nece nista nadomestiti.

  2. Alma kaže:

    Citam ovaj poslednji pasus… da li to znaci da ce ipak biti februarskog konkursnog roka, za racune skupljene do 31.12.2016.?! S obzirom da izmena zakona sleduje od 1.1.2017.? Da znam da li da skupljam i dalje…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama