За надарене ученике биће организован онлајн пријемни испит

28 марта, 2020

Mинистар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић најавио је данас да ће за даровите ђаке који желе да упишу специјализована гимназијска одељења – за математику, физику, ИТ, биологију и хемију и језике, ове године бити организовано онлајн полагање пријемног испита.

Шарчевић је у изјави за агенцију Танјуг указао на то да се на сајт тог министарства поставља одговарајућа апликација, коју ради Електротехнички факултет, изразивши очекивање да ће пријемни на даљину полагати око 8.000 кандидата.

Он је објаснио да ће надарени ученици, који искажу интересовање за неко од специјализованих гимназијских одељења, претходно попуњавати анкету о томе шта од опреме неопходне за онлајн тестирање имају код куће.

Очекујемо да имају рачунар и лаптоп са камерицом, а уколико неко то нема, навешће у анкети. Видећемо да ли то може да позајми од некога, а ако то није могуће ангажоваћемо школе. Свако дете ће имати неопходну опрему, навео је министар.

Процена је да имамо три четвртине ресурса, рекао је Шарчевић, подсетивши на то да је реч о најбољим ученицима и да ће онлајн пријемни ићи у размацима, тако да могу да пробају да се упишу на више места.

Прво ће бити организован пријемни за надарене из математике, информатике, затим физике, хемије и биологије и за филолошке гимназије, објаснио је министар.

Он је додао да су усаглашени модели тестова за математику и физику, тако да ће ђаци који не буду успели да се упишу у математичка одељења са положеним пријемним моћи да упишу информатику, уколико имају довољан број бодова.

Шарчевић је за нова специјализована одељења која су у плану да се уведу од септембра – за историју, географију, креативне индустрије, рекао да ће за њих пријемни испити бити организовани после мале матуре.

Министар је, говорећи о платама запослених у просвети, поновио да ће оне бити исплаћене у целости, будући да учитељи и наставници раде пуним капацитетом од куће.

Шарчевић је, такође, рекао да се сви капацитети ученичког и студентског смештаја стављају на располагање за потребе здравства и војске, а реч је о 17.600 места у студентским и 11.500 у ученичким домовима, плус два студентска одмаралишта на Златибору и Палићу.

Извор: Министарство просвете

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама