Za predavanja na televiziji profesori dodatno plaćeni

16 decembra, 2020

Epidemija korona virusom promenila je raspored časova u školama. Umesto u učionici i ispred table, većina đaka će i prvo polugodište u novoj školskoj godini, “završiti” uz TV ekrane, laptopove i mobilne telefone, odnosno onlajn nastavu. Za dodatni rad ispred kamere, učitelji i nastavnici su i dodatno “nagrađeni”.

Od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja smo dobili odgovor da je reč o simboličnoj nadoknadi, a od samih profesora da su “plaćeni” 1.000 dinara po snimljenom času. Kako kažu nadleži, nastavnici koji su pripremali i snimali časove delegirani su od relevenatnih institucija i organizacija – Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, stručnih društava i zajednica škola, a pre svega od škola u kojima su zaposleni, posredstvom nadležnih školskih uprava. Često su se profesori i sami javljali. Sve je bilo na dobrovoljnoj bazi, tako da oni koji nisu želeli, nisu ni morali.

– Imajući u vidu, da u našim školama rade kreativni, inovativni i motivisani nastavnici pružili smo mogućnost da svi zaposleni u školama na teritoriji Republike Srbije, koji su prepoznati kao primeri dobre prakse i koji žele da snimaju časove, snimaju prema unapred pripremljenom planu po školskim upravama – navode u ministarstvu. – Broj časova za snimanje utvrđen je na osnovu broja obrazovno-vaspitnih institucija na teritoriji školske uprave.

Prema navodima ministarstva, snimanje časova je dodatno angažovanje nastavnika i u skladu sa tim, a na osnovu svog angažovanja, oni su dobili simboličnu novčanu nadoknadu, u odnosu na broj snimljenih časova. Od nadležnih nismo dobili odgovor koliko je časova jedan nastavnik ili učitelj mogao da snimi, kao i na koji način je obezbeđen novac sa isplatu nadoknada. Takođe, ne zna ni koliko je tačno nastavnika bilo angožovano za snimanje časova, koji su emitovani na kanalima RTS.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Za predavanja na televiziji profesori dodatno plaćeni

 1. Snežana Todorović kaže:

  Čista laž. Snimila sam 4 časa, emitovana prošlee nedelje, nije plaćeno ništa

 2. Nastavnik kaže:

  Niko nije plaćen od kolega za koje znam da snimaju. I ja sam dobio 10 časova da snimim, nikakva nadoknada nije bila u priči.

 3. Katarina kaže:

  Traženi su dobrovoljci, bez ikakve selekcije. Neki direktori su vršili pritisak na zaposlene, po principu koga mogu… I do sada nastavnici nisu ništa isplaćeni.

 4. Vladimir kaže:

  Istina je malo drugačija od navedenog u tekstu. Časovi za prvi mesec su verovatno bili plaćeni po pomenutoj ceni, nakon toga se odustalo od plaćanja i raspodeljeno su nastavne nedelje po školskim upravama, koje su preko direktora škola pronašle nastavnike, koji će BESPLATNO snimiti časove. Od oktobra počinje smena nastavnika na TV posle jednog ili dva časa, jer se prešlo na ove neplaćene časove, nastavnici su besplatno snimali jedan ili dva časa.
  Pričalo se da je izabrana postava nastavnika za snimanje časova odbila da to radi po ceni od 1000 dinara po času i tada se prešlo na varijantu besplatnog snimanja.
  Ja sam bio angažovan kao supervizor, sa zadatkom da pregledam i odobrim prezentaciju za čas iz fizike, za to sam nagrađen potvrdom o 12 časova stručnog usavršavanja u ustanovi, po dva časa za svaki pregledani čas.
  Ovaj koncept da svaki sledeći čas realizuje drugi nastavnik se pokazao lošim, jer se gubila veza između prethodnog i sledećeg časa. Ovo su iskazali i učenici: “Bolje je bilo dok je samo jedan nastavnik držao časove”.
  Ako se ponovi potreba za snimanjem časova, treba se vratiti na koncept plaćanja, koji omogućava biranje nastavnika. Te nastavnike povući iz redovne nastave, na njihovo mesto angažovati zamene. Ovo bi dodatno koštalo državu maksimalno 30 nastavničkih plata (12 učitelja, tri po razredu i 18 nastavnika).

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama