Za predškolce više igre, a manje učenja

novembar 12, 2018

U predškolske ustanove će se od sledeće godine uvesti program sa dosta novina. Već se uspešno primenjuje u Zemunu, Čačku i Novom Sadu

Predškolci će od sledeće godine više vremena provoditi igrajući se nego učeći. To, ukratko, predviđa novi plan i program, koji Ministarstvo prosvete namerava da u predškolske ustanove uvede sukcesivno od septembra 2019. godine.
Predškolsko vaspitanje je do sada, po dokumentu iz 2006. godine, bilo isključivo priprema za školu. Procenjeno je da je to preozbiljno, i da bi deca u tom uzrastu trebalo da uče uz igru.
Novi program za predškolce zove se “Godine uzleta”, predstavljen je nedavno, a ministar prosvete Mladen Šarčević je istakao da je cilj da se unaprede dostupnost, kvalitet i pravednost sistema predškolskog vaspitanja.
Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković rekla je da su osnove programa metaforično nazvane godine uzleta.
– Osnove ovog programa podržavaju razvijanje vaspitno-obrazovnog rada kroz zajedničko učešće dece i odraslih u prostorima koji su inspirativni i provokativni za dete, u kojima ono može slobodno da istražuje, da isprobava, da se igra, da sarađuje sa drugima i upoznaje svet oko sebe – rekla je Vesna Nedeljković.
Novi program, kroz pilot projekat, u proteklih godinu dana “zaživeo” je u pojedinim predškolskim ustanovama u Zemunu, Čačku i Novom Sadu. Direktori i vaspitači ne kriju zadovoljstvo novim načinom rada sa predškolcima.
– U vrtiću “Zemunski biser” već godinu dana vaspitači rade sa decom po programu “Godine uzleta” i iskustva su fantastična – kaže Jasmina Bouali Stanojković, direktor PU “Dr Simo Milošević” u Zemunu. – Svi zajedno učimo, uključujući i roditelje, koji su i do sada bili naši partneri, ali sada je to drugačije. Zaista smo zadovoljni.
PLANOVI I ULAGANJA
U SRBIJI rade 162 predškolske ustanove, u kojima boravi 200.000 dece. Ministarstvo prosvete namerava da do 2022. godine uloži 32 miliona evra u adaptaciju i izgradnju novih vrtića, kako bi što više mališana imalo šansu da se upiše u obdaništa.
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


6 komentara na "Za predškolce više igre, a manje učenja

 1. Maja kaže:

  A kad krenu u skolu ni olovku ne znaju da drze pravilno!!

  1. San kaže:

   Tu su roditelji ,koji takodje treba da se pozabave svojom decom.

 2. Jasna kaže:

  Kakva je tu onda veza koja treba da postoji izmedju vrtića i škole! Deca treba da budu pripremljena za ono što ih čeka u školi, a ne da budu zatečena i pod nevidjenim stresom. Nije mi jasno zašto menjati nešto što je do sada dobro funkcionisalo!

 3. Milica kaže:

  Šta li su deca radila do sada u predškolskom!?!?

  1. San kaže:

   Bogami vise nego kod kuce.Roditelji im uvale telefone,tablete i problem resen,moze se u kafic na kafu.A u vrticu,te zene provedu sate,i sate sa nadom decom,hraneci ih,sluzece ih ,bave se ne sa jednim vec sa 30 toro.Malo.li je?

   1. Julka kaže:

    Vi sad komentarisete kao da je vecina roditelja nemarno I nezainteresovano I svi odreda sede u kaficu. To naprosto nije istina, svi se snalazimo kako umemo I znamo I bar ja imam srece da poznajem vise posvecenih I prosvecenih roditelja. Kad sam ja bila dete, moj otac je zajedno s drugima lokao ispred prodavnice, a nije bilo ni telefona ni tableta. Ko hoce da zapostavlja dete ne treba mu ni fejsbuk ni Instagram ni telefon.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama