За приватне часове основцима и по 200 евра месечно – потреба или родитељске амбиције?

Приватни часови и вид наставе “један на један”, у последње време постали су готово неизбежни међу децом свих узраста. Иако је тај вид наставе у прошлости био популаран углавном пред полагање пријемног испита за средњу школу или факултет, сада је подједнако тражен чак и у нижим разредима основне школе.

Гордана Племић, председница Удружења “Родитељ”, објаснила је да су се приватни часови некад узимали пред полагање пријемног испита, а сада “буквално за све”.

“Поправљање лоше оцене, кад је супер одлично дете, кад родитељи сматрају да нема довољно информација у школи, за петице и слабе оцене, полагање испита, чак све чешће у првом основне јер родитељи сматрају да деца некад не могу да стигну осталу децу. Разни су разлози”, рекла је Племићева гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Сматра и да родитељи некад не дозвољавају деци да сама деца уче, да сама питају додатно наставнике, да сами истражују.

Ситуацију са потражњом додатних приватних часова додатно је, сматра Племићева, погоршала пандемија.

Цена приватних часова зависи од разреда, градива и креће се од 1.200 до више од 2.000 по часу или двочасу.

“Све то месечно може да оде и на 200 евра и то за само једно дете. Некад родитељи и подижу кредит – већина родитеља са просечном платом такав начин школовања детета не може да плати”, наводи Племићева.

Бројни разлози за узимање приватних часова, у корену неразумевање 

Гордана Племић сматра да се, кад се анализира овај тренд, узрок налази и у неразумевању на релацији родитељи – наставници – школа.

“Децу бих изузела јер они прате шта ми радимо. Јако мало разговарамо. Систем образовања је такав какав јесте, али често ће наставници у школи рећи да има допунских часова одређених програмом, али да је јако мали одзив, да деца не долазе на то, родитељи не планирају ту могућност да деца могу тако да добију додатно знање”, наводи Племићева.

Према речима наше саговорнице, постоји тренд да се тако решавају и домаћи задаци. То је, каже, и чињење медвеђе услуге деци.

“Дете треба да истражује и да научи како ће учити”, истиче председница Удружења “Родитељ”.

Један од разлога је и амбиција родитеља који преко мере детета желе да остваре резултате.

“Чини ми се да је сада много важнија оцена него стварно знање које дете износи са собом, али има ту свега – амбиције родитеља, немање времена, некад и родитељи немају капацитет да помогну детету да савлада градиво. И кад све то саберемо и одузмемо, дођемо до овога”, наводи Гордана Племић.

Наглашава да школу треба вратити систему јер се често дешава да за приватне наставнике не знамо ко су и шта су и да ли су обучени да раде са децом и преносе им знање.

Извор: РТС