Za prosvetare platni razredi ne moraju da znače i veće plate

3 marta, 2017

Očekuje se da će za tri meseca biti usvojen zakon o sistemu plata u javnom sektoru koji će propisati i novi način obračuna zarada zaposlenima u prosveti, na osnovu radnog učinka

(Foto D. Jevremović)

Od 1. januara sledeće godini zarade prosvetnih radnika trebalo da bi da budu isplaćivane u skladu sa platnim razredima, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Do kraja jula biće usvojen Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru koji će propisati uvođenje platnih razreda i u prosveti.
To podrazumeva novi način obračuna zarada na osnovu radnog učinka, kažu predstavnici resornog ministarstva.
Ministar prosvete Mladen Šarčević i Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, na jučerašnjem sastanku su informisali predstavnike četiri reprezentativna obrazovna sindikata sa  pripremama za donošenje ovog pravnog akta.
Šarčević je naglasio da će u određivanju kriterijuma radnog učinka za zaposlene u prosveti učestvovati resorno ministarstvo, dok su sindikalci zatražili da dobiju nacrt zakona pre nego što ode na javnu raspravu.

Jasna Živanović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika, uprkos optimističkim najavama, smatra da je uvođenje platnih razreda na „dugačkom štapu”.
Skeptičan je i njen kolega Tomislav Živanović, predsednik granskog sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost”. On je izjavio za naš list da ne veruje da će novi način obračuna zarada značajno uticati na poboljšanje materijalnog položaja prosvetara.
–Da bi socijalna pravda bila zadovoljena neophodno je da plate prosvetnih radnika budu povećane barem za trećinu. Znamo da se to neće desiti, ali očekujemo barem neki pozitivan pomak – kaže Živanović.
Jasna Janković podseća da su prosvetari najveći zagovornici platnih razreda, ali da platni razredi neće obuhvatiti javna preduzeća, što je, kako kaže, nedopustivo. I dalje ćemo, kako kaže, imati apsurdnu situaciju da je spremačica u EPS-u jednako plaćena kao nastavnik u školi.
Kako bi što pre pomogli kolegama da reše materijalne probleme Unija će, kako kaže Jankovićeva, insistirati na isplaćivanju nagrada i pravilnoj raspodeli ušteda ostvarenih u obrazovnom sistemu.
– Nemamo vremena za gubljenje. Borićemo se da ove godine zaposleni dobiju nagrade od najmanje 5.000 dinara. U nerednih nedelju dana vlada bi trebalo da nam odgovori na koji način će nam isplatiti te nagrade. Podsećamo ih da smo Svetosavsku nagradu poslednji put dobili pre nekoliko godina– kaže naša sagovornica.
Ona je podsetila da su sindikati radili na raspoređivanju tehnoloških viškova. Boljom organizacijom posla uštedeli su 2,1 milijarde dinara od avgusta 2015. godine. Taj novac, kako kaže Jankovićeva, ne bi smeo da bude vraćen u republički budžet jer zaposleni očekuju da bude upotrebljen za potrebe obrazovnog sistema.  Pre svega za poboljšanje materijalnog položaja prosvetara.

 

Autor: Jelena Popadić

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama