За прво дете 300.000 динара

24 новембра, 2021

Председник  Вучић о важним економским и политичким питањима.

– Данас говоримо о неколико важних тема. Почећу са једном која је најважнија. Реч је о новим демографским мерама и да вас упознам са тим шта је то што радимо да бисмо подигли наталитет у Србији. Оно што смо договарали са министром Дмитровићем и целом Владом, имајући у виду да нестајемо као нација, да подаци говоре да је стопа родности мало више од 1,5, а за просту репродукцију нам треба 2,15. Ми смо све старији и наш економски напредак у будућности ће зависити од тога колико ћемо успети да демографским мерама обезбедимо напредак наше нације.

Foto: Canva

– Желим да кажем да ћемо ми од 1. јануара за свако прво дете уплаћивати 300 000 динара, желимо да подстакнемо мајке и породице на рађање. Што се тиче другог и трећег детета, биће значајно увећано и за друго дете, јер је друго дете прекретница код мајки, али и код очева. Посебно ћемо да водимо рачуна о рађању другог детета, али те ће мере значајно бити појачане.

– Донели смо одлуку да идемо на измену закона о породици. Пошто данас нам мајке рађају прво дете у 30. години. Покушаћемо да мотивишемо студенте, и даме и мушкарце да не беже од рађања деце и за студенте доносимо меру да уколико девојка затрудни и роди дете, да за њу не важе испитни рокови, исто тако и за мушкарца. Одредићемо за факултете да морају да их заврше до 26. године, а за Медицински факултет до 28. године.

Председник је рекао да за њих неће важити обнова године.

– Најважнија мера о којој разговарамо су станови и огромна помоћ, учешће које ће држава бесповратно да да за младе парове, али ће право својине ићи на мајку.

Председник је рекао да ће то бити 10 до 20 хиљада евра директног поклона и то ће бити директна мотивација да се што пре изађе из родитељске куће.

– То ће много значити младим паровима који желе да заснују породице. Када добијете 20.000 евра то много значи. И да бисмо спречили различите врсте злоупотреба, сва права ћемо везивати за мајку.

– Сматрамо да су ово веома важни задаци пред нама. Само мера за прворођено дете, ово повећање са 100 на 300 хиљада динара је 50 милиона евра више за то.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "За прво дете 300.000 динара

  1. Marijana каже:

    Da, bliže li se izbori? Isto to je obećano za od 1.01.2020. kada sam ja rađala drugo Dete. 300.000 za prvo a za drugo ostaje isti iznos ali 5 umesto 2 godine. I pojeo vuk magarca. Ili će se možda vezati za retroaktivno plaćanje sa tim datumom koji je prvi planiran? Ja sam zbog drugog deteta i korone ostale bez posla i sada zavisim od tih 10.000. Nesposobna nisam, posao ću naći a kako tačno da radim kad mi dete nema pravo na vrtić jer sam je’l te nezaposlena??? Nemam baba deda servis a dadilja je skoro cela jadna minimalna plata koju privatnici daju. Ovi drugi, stranci za koje mogu da radim traže po 12h rada ili od 9-17, 18h. za koga sam onda rađala decu?? U državnu ne mogu jer nemam vezu ni fakultet a imam znanja, sposobnosti i intelekt. Da se porazgovaramo malo gospodine predsedniče? Da mi date nacrt kako tačno da sve uklopim? Mensa kaže da mi je IQ 152. Kako onda ovo ne uspevam da razrešim?? Šerujte pa me možda predsednik i pozove na razgovor, da vidimo gde tačno leži rešenje.

    1. Mile каже:

      Da imam IQ 152 bilo bi me sramota da kukam. Prosečan IQ u Srbiji je oko 90. Nema tog problema koji neko sa IQ 152 ne može da reši, tako da ne trebate da tražite nikakve nacrte za uklapanje niti rešenja od predsednika. Genije ste, samo napred u svetlu budućnost!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама