Za prvo dete 300.000 dinara

novembar 24, 2021

Predsednik  Vučić o važnim ekonomskim i političkim pitanjima.

– Danas govorimo o nekoliko važnih tema. Počeću sa jednom koja je najvažnija. Reč je o novim demografskim merama i da vas upoznam sa tim šta je to što radimo da bismo podigli natalitet u Srbiji. Ono što smo dogovarali sa ministrom Dmitrovićem i celom Vladom, imajući u vidu da nestajemo kao nacija, da podaci govore da je stopa rodnosti malo više od 1,5, a za prostu reprodukciju nam treba 2,15. Mi smo sve stariji i naš ekonomski napredak u budućnosti će zavisiti od toga koliko ćemo uspeti da demografskim merama obezbedimo napredak naše nacije.

Foto: Canva

– Želim da kažem da ćemo mi od 1. januara za svako prvo dete uplaćivati 300 000 dinara, želimo da podstaknemo majke i porodice na rađanje. Što se tiče drugog i trećeg deteta, biće značajno uvećano i za drugo dete, jer je drugo dete prekretnica kod majki, ali i kod očeva. Posebno ćemo da vodimo računa o rađanju drugog deteta, ali te će mere značajno biti pojačane.

– Doneli smo odluku da idemo na izmenu zakona o porodici. Pošto danas nam majke rađaju prvo dete u 30. godini. Pokušaćemo da motivišemo studente, i dame i muškarce da ne beže od rađanja dece i za studente donosimo meru da ukoliko devojka zatrudni i rodi dete, da za nju ne važe ispitni rokovi, isto tako i za muškarca. Odredićemo za fakultete da moraju da ih završe do 26. godine, a za Medicinski fakultet do 28. godine.

Predsednik je rekao da za njih neće važiti obnova godine.

– Najvažnija mera o kojoj razgovaramo su stanovi i ogromna pomoć, učešće koje će država bespovratno da da za mlade parove, ali će pravo svojine ići na majku.

Predsednik je rekao da će to biti 10 do 20 hiljada evra direktnog poklona i to će biti direktna motivacija da se što pre izađe iz roditeljske kuće.

– To će mnogo značiti mladim parovima koji žele da zasnuju porodice. Kada dobijete 20.000 evra to mnogo znači. I da bismo sprečili različite vrste zloupotreba, sva prava ćemo vezivati za majku.

– Smatramo da su ovo veoma važni zadaci pred nama. Samo mera za prvorođeno dete, ovo povećanje sa 100 na 300 hiljada dinara je 50 miliona evra više za to.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Za prvo dete 300.000 dinara

  1. Marijana kaže:

    Da, bliže li se izbori? Isto to je obećano za od 1.01.2020. kada sam ja rađala drugo Dete. 300.000 za prvo a za drugo ostaje isti iznos ali 5 umesto 2 godine. I pojeo vuk magarca. Ili će se možda vezati za retroaktivno plaćanje sa tim datumom koji je prvi planiran? Ja sam zbog drugog deteta i korone ostale bez posla i sada zavisim od tih 10.000. Nesposobna nisam, posao ću naći a kako tačno da radim kad mi dete nema pravo na vrtić jer sam je’l te nezaposlena??? Nemam baba deda servis a dadilja je skoro cela jadna minimalna plata koju privatnici daju. Ovi drugi, stranci za koje mogu da radim traže po 12h rada ili od 9-17, 18h. za koga sam onda rađala decu?? U državnu ne mogu jer nemam vezu ni fakultet a imam znanja, sposobnosti i intelekt. Da se porazgovaramo malo gospodine predsedniče? Da mi date nacrt kako tačno da sve uklopim? Mensa kaže da mi je IQ 152. Kako onda ovo ne uspevam da razrešim?? Šerujte pa me možda predsednik i pozove na razgovor, da vidimo gde tačno leži rešenje.

    1. Mile kaže:

      Da imam IQ 152 bilo bi me sramota da kukam. Prosečan IQ u Srbiji je oko 90. Nema tog problema koji neko sa IQ 152 ne može da reši, tako da ne trebate da tražite nikakve nacrte za uklapanje niti rešenja od predsednika. Genije ste, samo napred u svetlu budućnost!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama