За викенд се затвара све осим продавница, пумпи и – школа у којима су такмичења?

Дуго најављиване мере Кризног штаба којима су се многи противили ипак су ступиле на снагу. Због, како се говори „катастрофално лоше ситуације“ биће затворено све осим апотека, продавница и пумпи и то од суботе у 12, до понедељка у 6 сати ујутру. Такође, средње школе ће наредне недеље наставу одржавати искључиво онлајн.

Ипак, како стоји на сајту Друштва за српски језик, такмичења планирана за овај викенд ће се ипак – одржати и то у недељу 7. марта.

„Контактирали смо Школску управу Београда, као и колеге из Министарства просвете, науке и технолошког развоја поводом нових мера борбе против епидемије. Речено нам је да се такмичења одржавају по плану, осим ако не добијемо другачије упутство. Такво упутство још нисмо добили.“ – стоји у саопштењу Друштва за српски језик.

Говорећи о ситуацији у школама, др Кон је рекао да је надзорни систем у школама солидан, али да искуства из иностранства показују да се ковид-19 преноси сада и међу млађима, и у овој новој варијанти британског соја, као и јужноафричког и јузнзоамеричког.

„За сада ми већ имамо британски сој. Врло је вероватно да он управо доминира у школама“, каже Кон.

Прелазак на онлајн наставу идуће седмице, каже Кон, практично ће значити повезане две недеље онлајн наставе, будући да се она комбинује са одласком ученика у школу на недељном нивоу.