Зa више од 12.000 радних места у око 3.500 школа и вртића широм Србије ускоро ће бити расписан конкурс за пријем нових наставника и васпитача

11 септембра, 2020

Због тога филијалама Националне службе за запошљавање последњих недеља пристиже велики број захтева за психолошку процену кандидата за запошљавање у тим установама.

Foto: Canva

Још у фебруару Влада Србије је донела Уредбу по којој кандидати могу бити запослени на неодређено време. У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом, они се тестирају у мањим групама од највише деветоро.

Зоран Мартиновић, директор НСЗ, каже за “Новости” да је до сада урађена процена за више од 13.000 кандидата, у највећем броју из школских и предшколских установа. И они ће се, како је нагласио, запошљавати на неодређено време.

– Процена кандидата се ради за све оне који се запошљавају у школама независно од радног места – објашњава наш саговорник.

Министарство просвете и Комисија Владе Србије за давање сагласности за ново запошљавање већ су одобрили, у четири фазе, запошљавање 10.500 људи.

– Конкурси су одобрени за радна места која су остала упражњена пре 2018, за ненаставно и наставно особље – кажу у министарству.

Предавачи и даље недостају

Процене синдиката говоре да само у београдским школама има око 9.000 наставника који раде на одређено време, а у Србији их је и до 30.000. Пријем у стални радни однос ће им, свакако, донети сигурност, али неће решити проблем мањка предавача за одређене предмете. То се посебно односи на професоре математике, информатике, хемије и физике.

Према речима Милорада Антића, председника Форума средњих стручних школа Београда, реч је о професорима, учитељима, теткицама, који раде на одређено време од осам до десет година. Како су они већ у просветном систему, њихово примање у стални радни однос неће значити отварање нових радних места, нити додатна издвајања из буџета за плате.

– То је леп гест Министарства просвете, јер се ради о младим људима, углавном женама, које су због нерешеног питања радног места годинама одлагале заснивање породице или куповину стана на кредит – каже он. – Реч је, углавном, о учитељима и професорима општеобразовних предмета, информатике и теткицама.

Конкурс за пријем нових наставника, али и ненаставног особља, расписале су основне и средње школе, док су вртићи у надлежности локалних самоуправа, па је на њима када ће и предшколским установама да дозволе запошљавање новог кадра.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама