Za više od 12.000 radnih mesta u oko 3.500 škola i vrtića širom Srbije uskoro će biti raspisan konkurs za prijem novih nastavnika i vaspitača

septembar 11, 2020

Zbog toga filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje poslednjih nedelja pristiže veliki broj zahteva za psihološku procenu kandidata za zapošljavanje u tim ustanovama.

Foto: Canva

Još u februaru Vlada Srbije je donela Uredbu po kojoj kandidati mogu biti zaposleni na neodređeno vreme. U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, oni se testiraju u manjim grupama od najviše devetoro.

Zoran Martinović, direktor NSZ, kaže za “Novosti” da je do sada urađena procena za više od 13.000 kandidata, u najvećem broju iz školskih i predškolskih ustanova. I oni će se, kako je naglasio, zapošljavati na neodređeno vreme.

– Procena kandidata se radi za sve one koji se zapošljavaju u školama nezavisno od radnog mesta – objašnjava naš sagovornik.

Ministarstvo prosvete i Komisija Vlade Srbije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje već su odobrili, u četiri faze, zapošljavanje 10.500 ljudi.

– Konkursi su odobreni za radna mesta koja su ostala upražnjena pre 2018, za nenastavno i nastavno osoblje – kažu u ministarstvu.

Predavači i dalje nedostaju

Procene sindikata govore da samo u beogradskim školama ima oko 9.000 nastavnika koji rade na određeno vreme, a u Srbiji ih je i do 30.000. Prijem u stalni radni odnos će im, svakako, doneti sigurnost, ali neće rešiti problem manjka predavača za određene predmete. To se posebno odnosi na profesore matematike, informatike, hemije i fizike.

Prema rečima Milorada Antića, predsednika Foruma srednjih stručnih škola Beograda, reč je o profesorima, učiteljima, tetkicama, koji rade na određeno vreme od osam do deset godina. Kako su oni već u prosvetnom sistemu, njihovo primanje u stalni radni odnos neće značiti otvaranje novih radnih mesta, niti dodatna izdvajanja iz budžeta za plate.

– To je lep gest Ministarstva prosvete, jer se radi o mladim ljudima, uglavnom ženama, koje su zbog nerešenog pitanja radnog mesta godinama odlagale zasnivanje porodice ili kupovinu stana na kredit – kaže on. – Reč je, uglavnom, o učiteljima i profesorima opšteobrazovnih predmeta, informatike i tetkicama.

Konkurs za prijem novih nastavnika, ali i nenastavnog osoblja, raspisale su osnovne i srednje škole, dok su vrtići u nadležnosti lokalnih samouprava, pa je na njima kada će i predškolskim ustanovama da dozvole zapošljavanje novog kadra.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama