Zabranjena dežurstva učenika u školama, iz ministarstva navode da je to “teža povreda radne obaveze zaposlenog u ustanovi”

1 septembra, 2023

Ministarstvo prosvete upozorilo je direktore škola da organizovanje dežurstava učenika u školama nije dozvoljeno propisima koju uređuju tu oblast, piše portal Danas.

Foto: Canva

U dopisu direktorima u koji je ovaj portal imao uvid, iz Ministarstva podsećaju da škola donosi opšti akt o zaštiti i bezbednosti dece i učenika i sprovodi mere propisane navedenim aktom kojima se osiguravaju uslovi za bezbedan boravak dece i učenika u ustanovi i tokom svih aktivnosti koje organizuje.

„Budući da se svim utvrđenim merama prvenstveno obezbeđuje zaštita i bezbednost učenika, kao maloletnih lica, ukazujemo da uputstvom nije propisana obaveza učenika da učestvuju u sprovođenju mera koje treba upravo njih da zaštite. Stoga Ministarstvo ovim uputstvom i nije, kao jednu od mera, predvidelo obavezu škole da organizuje, odnosno sačini raspored dežurstva, kao ni obavezu učenika da dežuraju. Kako je znatan broj roditelja učenika, kao i Zaštitnik građana ukazao na činjenicu da određeni broj škola i dalje organizuje dežurstva učenika, te imajući u vidu propise kojima se uređuje bezbednost učenika u školi, dužni smo da vas još jednom podsetimo da organizovanje dežurstava učenika nije u skladu sa navedenim propisima“, navodi se u dopisu školama.

Iz Ministarstva podsećaju da je odredbama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja uređeno pitanje odgovornosti i da su propisane sankcije za odgovorne ukoliko se ove mere ne primenjuju.

„Ukazujemo i na odredbu kojom je propisano da nesprovođenje mera bezbednosti dece, učenika i zaposlenih, predstavlja težu povredu radne obaveze zaposlenog u ustanovi, za koju se izriče novčana kazna ili udaljenje sa rada u trajanju do tri meseca, a mera prestanka radnog odnosa ukoliko je povreda učinjena svesnim nehatom, namerno ili u cilju pribavljanja sebi ili drugome protivpravne imovinske koristi. Imajući u vidu sve izneto, potrebno je da sve ustanove imaju opšte akte škole usklađene sa navedenim odredbama zakona, uputstva i drugih važećih propisa, kojima neće biti predviđena mogućnost organizovanja dežurstva učenika u školi“, ističe se u dopisu.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama