Zajednički dopis reprezentativnih sindikata zaposlenih u predškolskim ustanovama

16 jula, 2020

Poštovani,
Imajući u vidu da je Krizni štab doneo nove mere za sprečavanje širenja Korona virusa, među kojima se nalaze i zabrana okupljanja više od 10 osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru, kao i nošenje maski za decu, podsećamo Vas sledeće:
Predškolske ustanove su kolektivi sa većim brojem osoba od bilo kog tržnog centra ili kafića, a uporno nas ignorišu u merama koje donose krizni štabovi na svim nivoima (ne pominjemo se ni u kakvom kontekstu).
Treba imati u vidu i da je broj zaposlenih u predškolskim ustanovama smanjen jer sve više oboljevaju od virusa ili su u izolaciji/samoizolaciji, a broj dece ostaje isti ( a negde se i povećava). Takođe roditelji ne donose potvrde da su oboje zaposleni, nemamo načina da ispratimo izrečene mere izolacije (osim ako nam sami roditelji ne prijave)… Naglašavamo da pojedine predškolske ustanove ni do danas nisu dobile odgovarajuća sredstva zaštite (naročito maske u dovoljnim količinama) te je potrebno da ponovo odredite ko je nadležan za nabavku i distribuciju ovih sredstava predškolskim ustanovama (prethodni dogovor koji smo imali nije ispoštovan).
Takođe je neophodno, da u što kraćem roku dostavite uputstvo predškolskim ustanovama u kome bi nam bilo objašnjeno na koji način da u praksi ispoštujemo sve mere Kriznog štaba (obavezna distanca, ne više od 10 osoba u zatvorenom prostoru, nošenje maski kako zaposenih tako i dece…).

U Beogradu, 16.07.2020.g
GSPRS NEZAVISNOST
prof. dr Tomislav Živanović, predsednik, s.r.
Samostalni sindikat predškolskog
vaspitanja i obrazovanja Srbije
Bosiljka Jovanović, predsednica, s.r.
Sindikat obrazovanja Srbije
mr Valentina Ilić, predsednica, s.r.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Zajednički dopis reprezentativnih sindikata zaposlenih u predškolskim ustanovama"

  1. Ana kaže:

    Za pocetak neka prestanu da spajaju grupe,kao na Vozdovcu,da bi mogli da koriste godisnji odmor…iako 3 meseca nisu radili,redovno se koriste godisnji odmori a decu spajaju…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama