Жалбе на резултате тестова – систем оштетио неке ђаке и за 11 бодова

Рок за жалбе на резултате тестова мале матуре био је продужен због пада система и истекао је јуче. Мали матуранти који су сматрали да су оштећени у бодовању задатака жалбе су подносили за сваки сумњив задатак посебно, а не за комплетан тест.

Foto: Canva

Сви приговори који су били техничке природе, због немогућности скенера да очита одговор, прихваћени су, пишу Новости. Остали ђаци којима су одбијене жалбе, имају право да поднесу приговор другостепеној комисији.

Да електроника може да закаже и значајно оштети ученика, показује и случај у земунској ОШ „Горња Варош“. Од 33 поднете жалбе, чак трећина је била од једне ученице. После анализе, закључено је да су све оправдане, а малу матуранткињу је „машина“ која је прегледала тест, оштетила за чак 11 поена.

– На комбинованом тесту је девојчица, после објављивања прелиминарних резултата, имала девет поена – објашњава Игор Мировић, директор ОШ „Горња варош“. – Испоставило се да је постојала нека сенка, па није било могуће скенирати одговоре. Поново смо прегледали задатке и утврдили да су детету сви одговори били тачни, тако да је на комбинованом тесту имала максималних 20 поена. Имали смо укупно 33 жалбе, од којих је ових 11 било оправдано.

У још једној београдској школи, коју похађа 180 осмака, евидентирано је чак 40 жалби. Све су биле оправдане, а ситуација је готово идентична као у земунској школи. Проблем је настао, јер скенер није могао да очита решење задатака које су ђаци уписали. Многи родитељи су већ у недељу, после објављивања прелиминарних резултата, отишли у школу да лично виде задатке јер, због пада система, то није било могуће преко ђачких налога.

– Стотинак родитеља дошло је у школи да преко наших налога погледају задатке – каже Милан Крстић, директор ОШ „Павле Савић“ у Београду. – Одговори не могу да се очитају, ако се пише оловком „пиши-бриши“. Све школе су за полагање мале матуре обезбедиле хемијску и обичну оловку, која је ђаке чекала на столу. Нису то неке специјалне оловке, већ обичне, које скенер може да очита.

Листе жеља мали матуранти попуњаваће 2. и 3. јула. Да ли су добро попунили шифре, ђаци ће моћи да провере 9. јула, а два дана касније ће знати и у коју средњу школу су распоређени. Упис је заказан за 12. јул.

Извор: Новости/Зелена учионица