ZAMKE LISTE ŽELJA Za upis u željenu srednju važne su ovih 10 STAVKI

20 juna, 2017

Nakon što su osmaci završili sa polaganjem testova na maloj maturi, sledeći važan korak je popunjavanje liste želja. Od toga na koji način je popune zavisiće da li će upisati željenu školu i smer ili će se upisat tamo gde budu morali. Evo šta je sve važno da znate.
Pogledajte i Kako popuniti listu želja VIDEO
Lista želja popunjavaju se u osnovnim školama 24. i 25. juna od 8 do 15 časova. Vrlo je važno popuniti je po svim pravilima, jer nepravilno popunjene liste neće biti uzete u obzir, pa je moguće da dete u prvom upisnom roku ne bude primljeno.
1. Obrazac za listu želja kupuje se u prodavnicama “Prosvetnog pregleda” i košta 30 dinara. Kupite više obrazaca da biste imali rezervu ako pogrešite pri popunjavanju.
2. Šifra obrazovnog profila obavezno mora da bude napisana latinicom onako kako je napisana i u Konkursu za upis u srednje škole. Obavezno proverite tačnost upisane šifre jer je ona najznačajniji podatak na listi želja. Šifra se sastoji od 11 znakova, odnosno slova i brojeva.
3. Naziv škole se upisuje u polje pored šifre željenog obrazovnog profila.
4. Naziv obrazovnog profila je dodatna informacija kojom se potvrđuje da je obrazovni profil koji je naveden šifrom željeni smer te srednje škole. Na listi želja mora se napisati celokupni naziv obrazovnog profila onako kako je napisan u Konkursu.
5. Proverite da li se sve tri stavke koje se moraju upisati poklapaju.
6. Popunite svih 20 stavki obrazovnih profila. Na prvo mesto treba staviti ono što je prva želja maturanta. Posle toga savetujemo da navedete i druge obrazovne profile koji se nalaze u školi prvog izbora. Ovo je bitno zbog toga što je važno da dete upiše školu koju želi. Obrazovni profil moguće je promeniti i kasnije, u septembru, kada već počne škola.
To je, međutim, u nadležnosti direktora škole.
7. Smerove poređajte po nivou zainteresovanosti. To znači da je kako lista odmiče zainteresovanost za smerove koje upisujete sve manja. Bitno je da u prvih nekoliko smerova upišete baš one smerove koje biste najviše voleli da pohađate.
8. Jedinstvena šifra je broj koji je svaki učenik dobio pre polaganja testova u okviru završnog ispita. Tu jedinstvenu šifru treba upisati i na listu želja u vrhu. Ispod je potrebno da upišete i naziv osnovne škole koju ste završili, a pored toga i mesto u kom se osnovna škola nalazi.
9. Ime i prezime učenika, kao i jednog roditelja neophodni su podaci koje je potrebno uneti na listu želja. Za svaki podatak određeno je posebno polje.
10. Popunjenu listu želja mora da potpiše jedan od roditelja. Zbog toga je potrebno da učenici dođu sa jednim od roditelja u školu na dan kada se popunjava lista želja.
Pomoć u školi
– Roditelji i đaci dolaze da sa razrednim starešinama popunjavaju liste želja, mada oni mogu to učiniti i kod kuće. Kod nas uglavnom dolaze. Organizujemo u hodniku škole da svaki razredni ima sto, gde pomaže roditeljima, a zatim i pregleda šta su uradili. Nakon toga, direktor škole je u obavezi da potpiše listu i još jednom prekontroliše, a đaci dobijaju kopiju – priča direktorka OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Obrenovcu Vera Đorđević.
Strpljenje
Ona savetuje roditeljima i đacima da tog dana budu strpljivi.
– Listu bi trebalo popunjavati bez žurbe, i naravno, u skladu sa mogućnostima, odnosno brojem ostvarenih poena. Takođe, đaci bi trebalo da stave što više želja, jer ukoliko navedu njih nekoliko, može se desiti da ne upadnu ni u jednu školu i ostanu neraspoređeni – priča direktorka Đorđević
 
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama