Запосленим у предшколским установама од 1. маја следује додатна повишица

30 априла, 2019

Предшколцима следи и једнократна помоћ


Запослени у предшколским установама од 1. маја добиће додатних два одсто повећања зарада, чиме ће се изједначити са запосленима у другим секторима образовања, којима су од почетка године плате повећане за девет процената.

За додатну повишицу потребно је 385 милиона динара, речено је на последњем састанку радне групе за предшколско образовање, коју је формирала Влада Србије, након најаве протеста три синдиката предшколаца.

Како је раније речено, задатак радне групе је да изврши анализу целокупног система предшколског васпитања и образовања и сачини предлог реформи за унапређење тог система, укључујући услове за обављање делатности и механизме за праћење и контролу. Радна група треба да размотри и методологију и ефикасност финансирања предшколског васпитања, исплату зарада и, ако се укаже потреба, сачини предлог измена система финансирања ове делатности.

Председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић, иначе чланица радне групе, каже за Данас да је једна од тема последњег састанка била и ретроактивна исплата повећања од два одсто за период од јануара до априла.

– На састанку је речено да се тај новац не може исплатити ретроактивно. Једина могућност је исплата једнократне материјалне помоћи у истом износу на све запослене, која би се утврдила одлуком Владе. За то је потребно 180 милиона динара, а процена је да би запослени добили између 5.000 и 7.000 динара, каже Илић.

Она додаје да ће Министарство финансија до следећег састанка израчунати тачан износ једнократне помоћи и колико ће новца за ту намену бити опредељено у буџетима јединица локалних самоуправа. Илић наводи да су надлежни изнели податак да четири локалне самоуправе са вишемесечним закашњењем исплаћују зараде запосленима у предшколству.

– Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) ће до следећег састанка упутити инструкцију тим локалним самоуправама да у предстојећим изменама буџета, које ће уследити због додатног повећања од два одсто, предвиде и средства потребна за изједначавање основице са законском нормом и будуће редовно исплате зарада запосленима – преноси закључке састанка Валентина Илић.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама