“Запосленима у просвети плате испод минималца”

19 октобра, 2020

Министру финансија Синиши Малом данас се отвореним писмом обратила Унија синдиката просветних радника Србије. Писмо потписује руководилац Ресора за финансије, аналитику и чланство УСПРС Владимир Аџић.

“Да је минимална зарада у Србији често недостижна, сведоче зараде запослених у установама образовања. Демагошки принципи којима се надлежни руководе у обраћању јавности су више него очигледни. Последњих дана у медијима слушамо наводе да ће минимална зарада запослених са 30 022,оо динара бити увећана на 32 126,оо динара. Оно што се јавности не говори, је начин на који се плате обрачунавају.” – стоји у писму упућеном министру, уз детаљно објашњење.

Минимална цена рада, без пореза и доприноса, за текућу 2020. године износи 172,54 динара (нето) по радном сату, па сходно томе та нето минимална зарада за исплату је:

– за месец са 160 радних сати 27.606,40 динара,
– за месец са 168 радних сати 28.986,72 динара,
– за месец са 176 радних сати 30.367,04 динара,
– за месец са 184 радна сата 31.747,36 динара.

Из Уније даље објашњавају да плата запослених у установама образовања ангажованих на пословима хигијене и одржавања школске зграде и помоћних објеката школа, административним и књиговодственим радницима често буду испод минималне зараде у Србији.

“Захтевамо хитно изједначавање коефицијената за запослене у установама образовања сходно степену стручне спреме, као и увећање истих до увођења платних разреда!” – стоји у писму.

Министар Младен Шарчевић, са великом лакоћом наметнуо је додатно значајно радно оптерећење свим запосленима у установама образовања, да ни Вама не треба бити тешко да донесете одлуку о увећању коефицијената. Имајте у виду да је просвета стуб сваког друштва, а да у нашем друштву сходно Вашем финансијском пословању буде окачена на стуб срама, да наши млади никада не пожеле да крену нашим стопама. – закључак је обраћања УСПРС Синиши Малом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама