“Zaposlenima u prosveti plate ispod minimalca”

19 oktobra, 2020

Ministru finansija Siniši Malom danas se otvorenim pismom obratila Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. Pismo potpisuje rukovodilac Resora za finansije, analitiku i članstvo USPRS Vladimir Adžić.

“Da je minimalna zarada u Srbiji često nedostižna, svedoče zarade zaposlenih u ustanovama obrazovanja. Demagoški principi kojima se nadležni rukovode u obraćanju javnosti su više nego očigledni. Poslednjih dana u medijima slušamo navode da će minimalna zarada zaposlenih sa 30 022,oo dinara biti uvećana na 32 126,oo dinara. Ono što se javnosti ne govori, je način na koji se plate obračunavaju.” – stoji u pismu upućenom ministru, uz detaljno objašnjenje.

Minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa, za tekuću 2020. godine iznosi 172,54 dinara (neto) po radnom satu, pa shodno tome ta neto minimalna zarada za isplatu je:

– za mesec sa 160 radnih sati 27.606,40 dinara,
– za mesec sa 168 radnih sati 28.986,72 dinara,
– za mesec sa 176 radnih sati 30.367,04 dinara,
– za mesec sa 184 radna sata 31.747,36 dinara.

Iz Unije dalje objašnjavaju da plata zaposlenih u ustanovama obrazovanja angažovanih na poslovima higijene i održavanja školske zgrade i pomoćnih objekata škola, administrativnim i knjigovodstvenim radnicima često budu ispod minimalne zarade u Srbiji.

“Zahtevamo hitno izjednačavanje koeficijenata za zaposlene u ustanovama obrazovanja shodno stepenu stručne spreme, kao i uvećanje istih do uvođenja platnih razreda!” – stoji u pismu.

Ministar Mladen Šarčević, sa velikom lakoćom nametnuo je dodatno značajno radno opterećenje svim zaposlenima u ustanovama obrazovanja, da ni Vama ne treba biti teško da donesete odluku o uvećanju koeficijenata. Imajte u vidu da je prosveta stub svakog društva, a da u našem društvu shodno Vašem finansijskom poslovanju bude okačena na stub srama, da naši mladi nikada ne požele da krenu našim stopama. – zaključak je obraćanja USPRS Siniši Malom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama