Zapošljavanje u prosveti – biće primljeno oko 7.000 ljudi, onih koji imaju normu 100%

12 januara, 2020

Od prosvetara koji trenutno rade sa ugovorima na određeno vreme, a takvih je više od 20.000, ove godine bi stalni posao moglo da dobije njih šest, sedam hiljada. Zapošljavanje novih ljudi se ne očekuje.

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je ukidanje zabrane zapošljavanja u prosveti, da će se kandidati birati na konkursima, ali da će zapošljavanje ipak ostati pod kontrolom. Poslu mogu da se nadaju oni koji su već zaposleni na određeno vreme, a 90 odsto njih čine žene.

Tim povodom ministar prosvete je razgovarao i sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti, jer će sindikalne organizacije imati značajnu ulogu u daljem postupku zapošljavanja.

Predsednik Gradskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ Tomislav Živanović, koji je bio na tom sastanku, kaže za Sputnjik da niko ne zna tačan broj onih koji u prosveti rade na određeno i da je po proceni sindikata njih više od 30.000.

„Ministarstvo, pak, barata cifrom većom od 20.000, računajući samo one koji imaju 100 odsto ispunjenu normu“, objašnjava Živanović.

Biće primljeno oko sedam hiljada nastavnika koji već rade na određeno

Orjentaciono, svake godine između 2.500 i 3.000 zaposlenih u prosveti ode u penziju. To bi trebalo pomnožiti sa sedam godina od kada je uvedena zabrana zapošljavanja, jer su od tada svi koji rade došli na određeno vreme.

„Plus, tu su oni za koje ne možete da nađete kadrove za srednje stručne škole, pa se angažuju i lekari iz bolnice i slično. Kad se sve to uzme u obzir, to je više od 30.000 onih koji rade na određeno“, izvodi računicu Živanović.

„Trebalo bi da budu raspisani konkursi samo za one koji su zaposleni na određeno vreme do 31. decembra 2015. godine, a imaju 100 odsto normu. Oni već rade, nema nikakvih novih zapošljavanja, već je to samo popuna i zapošljavaju se na neodređeno vreme oni koji su zbog zabrane zapošljavanja radili na određeno“, bio je precizan predsednik sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“.

On napominje da će za njihovo zapošljavanje za stalno ipak morati da bude ispoštovana puna zakonska procedura, bez ikakvog skraćivanja.

Kada će biti primljeni, zavisiće od brzine kojom škole šalju informacije. To se, kako objašnjava, onda centralizuje na nivou Ministarstva i prosleđuje Komisiji Vlade Srbije, koja zapošljavanja treba da odobri i tek onda se ide na raspisivanje konkursa.

Procedura najmanje tri meseca

„Očekujem da bi, orjentaciono, u naredna dva meseca sve to moglo da bude odobreno, a onda idu konkursi, što bi trajalo još jedno mesec dana. Praktično, za manje od tri meseca teško da sve to može da bude završeno“, kaže Živanović.

On smatra da je ovo ohrabrujuć korak, pogotovo što su oštećene sve koleginice i kolege koje u školama sada rade na određeno vreme. Zbog takvog statusa ne mogu da dignu kredit, ne mogu da se odluče da zasnivaju porodicu, niti da planiraju život, jer im ništa nije sigurno.

„U sledećem kolektivnom ugovoru ćemo verovatno morati da predvidimo takav sistem, da vidimo kako će da se boduju i uvažavaju oni koji su već zaposleni. Dakle, da se omogući onima koji su u sistemu i imaju rezultate i iskustvo, a rade na određeno vreme, da imaju prednost u odnosu na one koji su tek počeli“, ističe sagovornik Sputnjika.

Po njegovom mišljenju, treba očekivati i razgovore o sudbini onih koji su zaposleni na određeno posle 2015. godine, ali i napominje da će aktuelno ukidanje zabrane zapošljavanja u suštini doneti kontrolisano zapošljavanje kako bi sistem bio zaštićen od prekobrojnosti.

Na pitanje kolike su uopšte potrebe za kadrom u prosveti i koliko nedostaje nastavnika i profesora, on ukazuje na to da kadrova nema dovoljno, pogotovo kada je reč o matematičarima, fizičarima i informatičarima.

„Niko ili skoro niko više ne upisuje na tim fakultetima pedagoške smerove. Plašim se da ćemo, bude li ovakvo stanje u obrazovanju i niske plate, ostati praktično bez pojedinih kadrova, a bez nekih već jesmo“, upozorio je predsednik sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Zapošljavanje u prosveti – biće primljeno oko 7.000 ljudi, onih koji imaju normu 100%

  1. Milan kaže:

    Evo ja radim od 2015.god i imam 100% normu ali u tri škole, jer prosto zamenio sam kolegu koji je otišao u penziju i 25 godina je radio u tri škole i nije želeo, a mogao je, da objedini normu. i kako sad s konkursom, sve tri škole zajedno da raspišu konkurs ili ja ne spadam u tu kategoriju jer nemam 100% u jednoj školi? Nije ništa jednostavno…Ipak, sve ovo je zamajavanje naroda pred izbore. Dok prođe procedura, prođoše i izbori i biće: Pojeo vuk magarca!

  2. Mitra Peric kaže:

    Postovani,ispostujte vi godine staza ,kvalitet rada.starosne godine….ja posle deset godina u jednoj skoli pa tri u drugoj pa povremene zamene na mesec.dva,sedam dana….zamene…. kao dzoker uciteljica na birou sam u svojoj 48 god.Hoce li konkyrs uzeti to u obzir ili bez ikakvog reda dati ugovore mladima koji su na razlucite nacine dodli do posla.Mislim da bi bio red.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama