Зашто деца која су често боса расту у интелигентне људе

Ако својој беби не обувате чарапице и ципелице, ви му дајете шансу да се боље интелектуално развије, каже истраживање Универзитета у Мадриду. Како?
baby-feet-847202_960_720Родитељи који бебама и малој деци увек обувају чарапице и ципеле на неки начин ограничавају развој њихове интелигенције. До овог закључка су дошли научници са Универзитета у Мадриду и представили га у студији „Боса деца су интелигентнија деца”. Ово се пре свега односи на малу децу.

Према овој студији, једини ваљан разлог да покривате дечја стопала је велика хладноћа. Ову тврдњу поткрепљују у неколико тачака:

  • пре свега, са неуролошког аспекта – стопала малих беба имају ниво осетљивости далеко већи него њихове руке, све до осмог или деветог месеца старости. Због овога се никако не препоручује да својој беби покривате стопала.
  • према тврдњама стручњака, у првим месецима живота, стопала имају задатак да бебу „информишу” о свему што се тиче спољног света. Касније рукама хватају ногице, стављајући их у уста, где су најосетљивији нервни завршеци.
  • истраживање је јасно показало и да обућа малу децу спречава да експериментишу, додирују своја стопала, проучавају их и слободно померају. Све то, наравно, представља сензорне доживљаје који подстичу развој интелигенције код беба и помаже им да упознају свет око себе.

Све ово требало би да буде довољан разлог да своје бебе не обувате зато што су те ципелице толико слатке, већ само ако је у просторији у којој боравите стварно хладно.