Зашто би просветни радници требало да добију повишицу од најмање 12%

8 новембра, 2016

Зашто УСПРС тражи повећање плате од 12% и померање коефицијената у наредне 3 године?

Зато што ће најављеним повећањем плата од 6 до 7% ниво зарада само номинално бити исти као пре смањења. Да би плата реално била враћена на ниво из новембра 2014. године, потребно је повећање од 12%, јер је инфлација, по званичним подацима,  у претходне 2 године била укупно 4,2%.
Зато што чак ни са повећањем плате од 12% ми нећемо стићи до републичког просека. У августу 2016. године републички нето просек био је  45.286,00 динара, а  у образовању, 39.924,00 динара. То значи да је просечна плата у образовању мања за 13,43% од републичког просека. Познато је да у просветном сектору имамо највећи број високообразованих кадрова, чак 70% од укупног броја запослених. Недопустиво је да област са највећим бројем високообразованих има најмање плате у јавном сектору.
Зато што је сваки наставник за претходне 2 године изгубио преко 90.000,00 динара, што су 2 просечне плате у Републици Србији.
Зато што је померање коефицијената неопходно јер Влада Србије није испунила обавезе дефинисане у Споразуму из априла 2015. године. Пошто нема изгледа да ће у скорије  време бити примењен Закон о платним разредима, једини начин је да се кроз хитне измене Уредбе о коефицијентима успостави однос плата првог, четвртог и седмог степена 1:2:3.
Зато што постепено повећање коефицијената не би било оптерећење за буџет Републике Србије, а позитивни показатељи стања у буџету и пројекције за наредне године указују на то да је овакво повећање коефицијената финансијски одрживо.
рук. Ресора за финансије, аналитику и чланство УСПРС, Владимир Аџић
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Зашто би просветни радници требало да добију повишицу од најмање 12%"

  1. Gricko каже:

    Хоћемо и ми остали повећање плате за 12% да бисмо могли уопште да шаљемо под нормалним условима децу у школу!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама