Зашто је боље зубе прати четкицом од бамбуса?

26 априла, 2021

„Ма, шта има везе, то су само млечни зуби, испашће свакако.“ Ово је став једног броја родитеља који, нажалост, нису довољно информисани о значају чувања здравља млечних зуба. Да ли сте знали да здравље млечних зуба има везе и са равним табанима?

“Ако млечни зуб због каријеса извадимо, храна иде искључиво на другу страну уста и ти мишићи јачају, јавља се хипертрофија и ти јаки мишићи праве асиметрију лица, повуку вратни мишић, па се мења цела осовина глава – пета, поремети се држање тела, кичма се спирално увија, и ето сколиозе. Још ако дете има равне табане, готово сигурно ће доћи до поремећаја држања тела. Значи хигијена зуба и чврста храна су јако важни.”

– др Ранко Рајовић

Дакле, здравље млечних зуба није нешто што бисте смели да схватите олако. То нису само “зуби који ће и тако испасти, да би на њихово место дошли нови”. А о томе да се добрим навикама одржавања хигијене деца уче од најранијег узраста, не треба посебно говорити.

Кад треба почети са одржавањем хигијене уста?

И пре него што избије први зуб, бебина уста би требало чистити. То можете радити тако што ћете стерилну газу ставити преко дечје четкице за зубе и нежним покретима очистити десни.

Foto: Canva

Шта утиче на појаву каријеса код деце?

Заслађени напици, слаткиши, лоша хигијена и бактерије. Бебе се са бактеријама у устима не рађају. Али им ми одрасли можемо пренети оне из својих уста, посебно ако с њима делимо прибор за јело или по старом обичају цуцлу која је пала на под очистимо тако што је убацимо у сова уста.

Још један од фактора може бити и конзумирање млека на флашицу и бебина навика да заспе држећи је у устима. Зато, чим беба напуни шест месеци, ако не дојите, пређите са флашице на дечју чашу.

Колико често деца треба да перу зубе?

Као и одрасли – најмање два пута дневно: ујутру и пре спавања. Предлажемо да набавите мали пешчани сатић баш за дечје прање зуба (има их у парфимеријама) па ће та два минута брже проћи.

Кад могу да почну да перу сами?

Иако неки родитељи мисле да треба да вежбају самосталност, прање зуба никако није добра прилика за то. Бар док не напуне седам година, деци би зубе требало да перу родитељи, како би били сигурни да су опрани темељно. А кад са седам или осам година почну да перу сами, то би у прво време требало да раде једном дневно (други пут нека то уради неко од родитеља) уз надзор.

Како изабрати четкицу и пасту за зубе?

Прву четкицу треба “увести” најкасније до 12. месеца, а ако беба добро прихвати, пожељно је и раније. Водите рачуна да то буду мекане четкице, намењене управо за узраст од шест месеци. Што се тиче произвођача, италијански Chicco прави четкице за зубе за узраст од шест месеци до три године, док је за оне старије од три године сада лансирао и четкице од потпуно природног материјала – бамбуса. 

Зашто су четкице од бамбуса боље?

Пре свега – чувају окружење. Чињеница да живимо у времену које нас је удаљило од природе још један је разлог више да себи и својој деци приуштимо додир са природом увек када то можемо, па је избор између четкице од бамбуса и оне од пластике прилично јасан. 

Chicco bamboo четкице за зубе направљене су од 100% бамбусовог штапа, водоотпорног, биоразградивог, флексибилног и лаганог материјала. Бамбус је једна од биљки која се најбрже разграђује, па је тако једној старој четкици коју сте бацили потребно око 4 месеца да се потпуно разгради. Друга предност је та што бамбус брзо расте, има га много, па не треба да бринемо да ћемо остати без ове биљке у скорије време.

Такође, бамбус садржи одређене антимикробне агенсе, па нема потребе да бринете о томе да ће се на површини четкице развити бактерије.

Четкицу (без обзира на материјал од ког је направљена) мењајте на три до четири месеца, по потреби и чешће.

Када је реч о пасти за зубе, њу је најбоље увести кад избије први зубић, али веома малу количину, тек величине зрна пиринча. Количину пасте постепено повећавајте, а трогодишње дете већ може да користи количину величине зрна грашка. Бирајте пасту са нижим садржајем флуорида, каква је Chicco дечја паста, коју стоматолози препоручују и због тога што садржи ксилитол који је одлична превенција од каријеса.

Количина флуорида у пасти се повећава како дете расте, па је зато важно, да бисте сачували здравље детета и његових зуба, да користите баш ону пасту која је намењена његовом узрасту. 

Chicco пасте сада, да би родитељима куповина била једноставнија, на сваком паковању имају јасно назначену количину флуорида коју паста садржи. Тако се у пастама за децу узраста до пет година налази 1000 ppm флуорида, а у пастама за старије од шест година та количина је 1450 ppm флуорида. Нова паста за старије од шест година која служи нези сталних зуба има и додат бетаин и витамин Е, за заштиту десни.

Како прати дечје зубиће?

Млађу децу поседните себи у крило, лицем окренутим од вас, мало им забаците главу како бисте могли да видите све зубе и кружним покретима трљајте четкицом. Мало већу децу окрените ка себи, па тако перите. Слободно им дозволите, онда када сте сигурни да су зуби темељно опрани, да мало и сами трљају зубиће. Пре тога оперите четкицу.

Приликом прања зуба охрабрујте децу да чешће избацују накупљену пљувачку и немојте им испирати уста водом, како не би гутали пасту.

И још једна важна ствар – дајте им пример. Перите зубе редовно и нека они то виде. Идите код зубара на контроле сваких шест месеци и то нека постане део породичног ритуала.

Аутор: А. Цвјетић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама