Zašto je bolje zube prati četkicom od bambusa?

26 aprila, 2021

„Ma, šta ima veze, to su samo mlečni zubi, ispašće svakako.“ Ovo je stav jednog broja roditelja koji, nažalost, nisu dovoljno informisani o značaju čuvanja zdravlja mlečnih zuba. Da li ste znali da zdravlje mlečnih zuba ima veze i sa ravnim tabanima?

“Ako mlečni zub zbog karijesa izvadimo, hrana ide isključivo na drugu stranu usta i ti mišići jačaju, javlja se hipertrofija i ti jaki mišići prave asimetriju lica, povuku vratni mišić, pa se menja cela osovina glava – peta, poremeti se držanje tela, kičma se spiralno uvija, i eto skolioze. Još ako dete ima ravne tabane, gotovo sigurno će doći do poremećaja držanja tela. Znači higijena zuba i čvrsta hrana su jako važni.”

– dr Ranko Rajović

Dakle, zdravlje mlečnih zuba nije nešto što biste smeli da shvatite olako. To nisu samo “zubi koji će i tako ispasti, da bi na njihovo mesto došli novi”. A o tome da se dobrim navikama održavanja higijene deca uče od najranijeg uzrasta, ne treba posebno govoriti.

Kad treba početi sa održavanjem higijene usta?

I pre nego što izbije prvi zub, bebina usta bi trebalo čistiti. To možete raditi tako što ćete sterilnu gazu staviti preko dečje četkice za zube i nežnim pokretima očistiti desni.

Foto: Canva

Šta utiče na pojavu karijesa kod dece?

Zaslađeni napici, slatkiši, loša higijena i bakterije. Bebe se sa bakterijama u ustima ne rađaju. Ali im mi odrasli možemo preneti one iz svojih usta, posebno ako s njima delimo pribor za jelo ili po starom običaju cuclu koja je pala na pod očistimo tako što je ubacimo u sova usta.

Još jedan od faktora može biti i konzumiranje mleka na flašicu i bebina navika da zaspe držeći je u ustima. Zato, čim beba napuni šest meseci, ako ne dojite, pređite sa flašice na dečju čašu.

Koliko često deca treba da peru zube?

Kao i odrasli – najmanje dva puta dnevno: ujutru i pre spavanja. Predlažemo da nabavite mali peščani satić baš za dečje pranje zuba (ima ih u parfimerijama) pa će ta dva minuta brže proći.

Kad mogu da počnu da peru sami?

Iako neki roditelji misle da treba da vežbaju samostalnost, pranje zuba nikako nije dobra prilika za to. Bar dok ne napune sedam godina, deci bi zube trebalo da peru roditelji, kako bi bili sigurni da su oprani temeljno. A kad sa sedam ili osam godina počnu da peru sami, to bi u prvo vreme trebalo da rade jednom dnevno (drugi put neka to uradi neko od roditelja) uz nadzor.

Kako izabrati četkicu i pastu za zube?

Prvu četkicu treba “uvesti” najkasnije do 12. meseca, a ako beba dobro prihvati, poželjno je i ranije. Vodite računa da to budu mekane četkice, namenjene upravo za uzrast od šest meseci. Što se tiče proizvođača, italijanski Chicco pravi četkice za zube za uzrast od šest meseci do tri godine, dok je za one starije od tri godine sada lansirao i četkice od potpuno prirodnog materijala – bambusa. 

Zašto su četkice od bambusa bolje?

Pre svega – čuvaju okruženje. Činjenica da živimo u vremenu koje nas je udaljilo od prirode još jedan je razlog više da sebi i svojoj deci priuštimo dodir sa prirodom uvek kada to možemo, pa je izbor između četkice od bambusa i one od plastike prilično jasan. 

Chicco bamboo četkice za zube napravljene su od 100% bambusovog štapa, vodootpornog, biorazgradivog, fleksibilnog i laganog materijala. Bambus je jedna od biljki koja se najbrže razgrađuje, pa je tako jednoj staroj četkici koju ste bacili potrebno oko 4 meseca da se potpuno razgradi. Druga prednost je ta što bambus brzo raste, ima ga mnogo, pa ne treba da brinemo da ćemo ostati bez ove biljke u skorije vreme.

Takođe, bambus sadrži određene antimikrobne agense, pa nema potrebe da brinete o tome da će se na površini četkice razviti bakterije.

Četkicu (bez obzira na materijal od kog je napravljena) menjajte na tri do četiri meseca, po potrebi i češće.

Kada je reč o pasti za zube, nju je najbolje uvesti kad izbije prvi zubić, ali veoma malu količinu, tek veličine zrna pirinča. Količinu paste postepeno povećavajte, a trogodišnje dete već može da koristi količinu veličine zrna graška. Birajte pastu sa nižim sadržajem fluorida, kakva je Chicco dečja pasta, koju stomatolozi preporučuju i zbog toga što sadrži ksilitol koji je odlična prevencija od karijesa.

Količina fluorida u pasti se povećava kako dete raste, pa je zato važno, da biste sačuvali zdravlje deteta i njegovih zuba, da koristite baš onu pastu koja je namenjena njegovom uzrastu. 

Chicco paste sada, da bi roditeljima kupovina bila jednostavnija, na svakom pakovanju imaju jasno naznačenu količinu fluorida koju pasta sadrži. Tako se u pastama za decu uzrasta do pet godina nalazi 1000 ppm fluorida, a u pastama za starije od šest godina ta količina je 1450 ppm fluorida. Nova pasta za starije od šest godina koja služi nezi stalnih zuba ima i dodat betain i vitamin E, za zaštitu desni.

Kako prati dečje zubiće?

Mlađu decu posednite sebi u krilo, licem okrenutim od vas, malo im zabacite glavu kako biste mogli da vidite sve zube i kružnim pokretima trljajte četkicom. Malo veću decu okrenite ka sebi, pa tako perite. Slobodno im dozvolite, onda kada ste sigurni da su zubi temeljno oprani, da malo i sami trljaju zubiće. Pre toga operite četkicu.

Prilikom pranja zuba ohrabrujte decu da češće izbacuju nakupljenu pljuvačku i nemojte im ispirati usta vodom, kako ne bi gutali pastu.

I još jedna važna stvar – dajte im primer. Perite zube redovno i neka oni to vide. Idite kod zubara na kontrole svakih šest meseci i to neka postane deo porodičnog rituala.

Autor: A. Cvjetić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama