Зашто је важно да деци купујете књиге с налепницама

Нису све књиге с налепницама исте. Деца их обожавају, то није спорно, али су оне веома често немаштовите, са набацаним сценама на неколико страна, на које треба налепити предмете и ликове. И ту се цела мудрост завршава. Наравно да су и овакве књиге корисне, пре свега у смислу развоја фине моторике (одлепљивање налепница и њихово лепљење) и креативности и маште и да их треба понудити деци као игру, а не као средство за учење.
Ипак, то невероватно обожавање које деца имају ка налепницама може се искористити и далеко боље. Може помоћи да се уз помоћ налепница састављају слагалице, решавају задаци, вежба концентрација, прецизност, проналазе разлике па и да се уче облици, бројеви слова.
Баш су такве две нове књиге у издању Лагуне – Златокоса и три медведа и Три лукава јарца. И једно и друго бајке, деци блиске због „лаганог” начина казивања, лишеног насиља које виђамо у популарним бајкама. Осим тога, бајке су одличан начин да деца почну да уче да читају.
Задаци и налепнице у овим књигама су ту да развију причу и помогну деци при учењу првих појмова. Додавањем налепница, дете се укључује у саму причу, развија моторичке способности и креативност. Осим тога, уочавање детаља на сликама помаже деци да се боље концентришу.
Ту су и једноставне радње са бројевима које потпомажу учење основа математике на забаван и сврсисходан начин. Уочавање разлика развија памћење и подстиче малишане да праве поређења, што је веома важно кад је у питању савладавање бројева и слова.
Коначно, цртање и бојење развијају креативност и подстичу децу да размишљају о причи.
Сама едиција има још две књиге које нисмо видели, али верујемо да су подједнако добре – Три прасета и Патуљци и обућар. Дозволите детету да одабере себи најдражу и да ужива у усвајању првих знања из математике, вежба моторику, смишља причу, проналази и открива разлике и изласке из лавиринта и још много тога.