Физиотерапеут: Зашто је важно да дете ПУЗИ пре него што прохода

Без обзира на то да ли ће пузати или не, бебу треба подстицати на пузање када почне да показује интересовање за околину, што се догађа након што напуни шест месеци. Како не може да дохвати играчке које су ван домашаја руку, покушаће да помери тело у том правцу.

Пузање се постепено развија кроз положај на стомаку, тако да припрема за пузање започиње стављањем бебе на стомак када је будна од првих дана по рођењу. Положај на стомаку подстиче бебу на одизање главе, научи да се одупире рукама, подиже на колена, успостави равнотежу и на крају крене напред.

Ако у првих шест месеци бебу уопште нисте стављали на стомак или је то било ретко, сигурно ће се бунити када кренете да је учите да пузи. Већина родитеља у овој ситуацији одустане уз констатацију да њихово дете не жели да пузи. Уколико је то случај са вашом бебом, а желите да помогнете беби да савлада ову вештину потребно је стрпљење и истрајност.

Да би заузела четвороножни положај, беба прво треба да научи да се усправи у потрбушном положају, да се ослања о опружене руке, затим да се бочно помера и окреће у круг па тек онда да крене да пузи у напред.

Ако беба није боравила на стомаку од рођења, нарочито ако је навикнута да пасивно седи сигурно ће се негодовати док покушавате да је научите да пузи И тражиће да је узмете у руке. Зато је неопходно да будете на поду са њом, да је анимирате играчкама И истрајете са вежбама.
Пузање није неопходан предуслов за ходање али је одличан тренинг за све мишиће, како за њихову снагу тако и за еластичност. Након кретања по равном, дете ће почети да савлађује препреке, на крају ће пузати уз степенице. Упознавањем простора у коме борави, дете побољшава своје моторне способности којима стиче физичку независност.

Када довољно очврсне и овлада овим фазама кретања, почиње да се усправља најпре у клечећи положај и на крају у стојећи из кога ће почети да прави прве самосталне кораке.

Сва искуства професионалаца који прате развој деце, неоспорно говоре да је пузање изузетно важно за правилан развој моторике. Нека деца проходају пре него што науче да пузе али без обзира да ли ће пропузати или не треба спроводити вежбе припреме за пузање које имају за циљ да ојачају мишићи руку и ногу при ослањању на шаке и колена.

Док се беба љуља у четвороножном положају преносећи тежину напред – назад, она јача мишиће трупа који ће је касније одржавати у усправном положају.

Прерано постављање детета на ноге да стоји доводи до пренапрезања мишића, до великог оптерећења зглобова ногу, чак и до појаве деформитета стопала.

Снежана Милановић, високи струковни физиотерапеут

Извор: Centar za korektivnu gimnastiku