Zašto deca ne treba da piju Koka-Kolu, ni samo ponekad (VIDEO)

6 aprila, 2017

Danas, pojedinci koji konstantno upozoravaju na štetnost ovog pića tvrde da kokain u Koka Koli više nije potreban jer svi ostali sastojci koji se u njoj nalaze imaju gotovo isti učinak. Na DailyHealtlPost sajtu objavljeno je šta to tačno KokaKola radi našem organizmu u određenim vremenskim periodima.

U prvih 10 minuta, 10 kašičica šećera koliko se nalazi u preporučenoj dnevnoj dozi ovog napitka napada vaš organizam. Preterani unos šećera vas ne tera na povraćanje zbog fosforne kiseline koja ublažava slatki ukus.

Nakon 20 minuta se dešava eksplozija insulina, a jetra odgovara na način da pretvori što više šećera može u masti.

Nakon 40 minuta organizam je potpuno apsorbovao kofein, zenice se šire, krvni pritisak raste dok jetra odbacuje određeni deo šećera u krvotok. Receptori u mozgu koji utiču na pospanost su blokirani što izaziva budnost.

Nakon 45 minuta telo povećava produkciju dopamina, stimulišući centar zadovoljstva u vašem mozgu. Na isti ovaj način deluje i heroin, ali u mnogo intezivnijem obliku.

Pre četiri godine proizvođači KokaKole su promenili formulu i smanjili nivo sastojka koji je zdravstveni sektor Kalifornije proglasio kancerogenim, a reč je o sastojku koji se zove 4-metilmidazo (4-MI), a zadužen je za boju ovog popularnog napitka.

Interesantno je da je istu supstancu iz upotrebe izbacio i najveći Koka Kolin konkurent,Pepsi, ali samo za područje SAD-a.

Da biste decu odvratili od ispijanja Koka Kole, zajedno napravite eksperiment koji je prikazan u videu:

Izvor: lifepressmagazin.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama