Зашто није добро лагати малу децу: Шта је ДОЗВОЉЕНО, а шта не?

Постоји потреба да се деци неке ствари ублаже или приближе како би их они лакше прихватили и разумели. И то је не само прихвавтљиво, већ често и неопходно и нема родитеља који такве стратегије није користио са својом децом. Међутим, како истиче психотерапеут Радмила Грујичић, танка је граница у „бојењу истине“ и ублажавања, са једне стране, и лагања са друге.

Фото: Patrick Fore, Unsplash

– Лагање је неприхватљиво и свавако неисплативо, а често и контрапродуктивно у васпитању. Деца, посебно она старости изнад три године увиђају разлику између истине и лажи. Уколико се дечије поверење изигра, дете постаје неповерљиво и временом губи поверење у родитеље, а одрастањем тај став преноси на свет око себе, што развија код детета несигурност. Дете, дакле, осећа да живи у несигурности, а онда свакако и само развија лагање као прихватљив начин комуникације – истиче психотерапеут.

Према њеним речима, родитељима се саветује да нађу начина да детету кажу ублажену истину или да се договоре да награде дете за уложен труд и напор да се понаша зрело у неким животним ситуацијама, као што је на пример примање ињекције или одлазак код зубара.

– Није лако увек бити директан и искрен са дететом, јер дете често није у стању да разуме многе ситуације и да рационално управља својим понашањем. Зато све лажи које не повређују дете и не чине му никакву штету, а доприносе да се оно осећа сигурно и умирено могу бити дозвољене. Неки трауматични догађај детету треба објаснити на њему прихватљив начин. Тако у случају смрти блиске особе, родитељи детету најчешће говоре да је она сада на небу, у друштву анђела, иако не можемо бити сигурни да ли је то тако. Ипак, никако није пожељно деци обећавати нешто за шта смо унапред сигурни да нећемо моћи да испунимо. Таква узалудна обећања нису добра. Оквир у коме су лажи дозвољене је увек такав да се гледа добробит детета – сматра психотерапеут.

Трагајући за одговором на питање “Колико пута родитељи слажу децу у току њиховог одрастања?”, британски истраживачи дошли су до закључка да маме и тате изговоре око 3.000 неистина, а најчешћа лаж која доспева до дечјих ушију гласи да Деда Мраз “доноси поклоне само доброј деци”. Овој лажи прибегава чак 84 одсто учесника анкете када покушавају да мотивишу своје малишане на послушност. Скоро половина родитеља признала је да своју децу уверава да ће добити мишиће од спанаћа, а исти проценат мама и тата децу уверава да ће им порасти реп ако пију кафу. Резимеа ради, чак 66 одсто родитеља признаје да свакодневно изговори лаж, посебно када истина не помаже, и слаже се да је то добра васпитна мера.

Радмила Николић

Извор: Блицжена