Зашто се јавља муцање код деце и да ли се увек треба јавити логопеду?

22 јуна, 2020

Поред рубрике Питајте психолога, на нашем сајту нашла се још једна нова – Питајте логопеда, а у жељи да родитељима чија деца имају проблем у развоју говора – помогнемо да то препознају и пронађу решење. На ваша питања одговараће Ирена и Ивана Аврамовић, логопеди који воде и блог под називом Логопеди Аврамовић.

Прво питање већ је стигло од једне забринуте маме чија девојчица има две године и девет месеци и од својих две и по године муца. Пре тога је говорила и чисто причала.

Irena Avramović

“Најтеже јој је када треба да изговори слова као сто су: т, г, н, м. Прва два слова речи јој је најтеже да изговори, а када јој то успе, говори нормално.”

Ова мама пита се шта да ради и да ли треба да се обрати стручњаку за помоћ.

Одговор логопеда

О муцању

У последње време нам се све чешће јављају родитељи деце која су почела да муцају. Мишљења смо да измењен ритам и динамика живота до које је довела актуелна пандемија корона вируса има значајан утицај. Родитељи се труде да заштите децу али, промене које су настале неминовно утичу на емотивно стање деце.

Шта када дете између друге и треће године почне да муца, а до тада није имало говорно-језичких потешкоћа?

Муцање које се јавља код деце захтева посебну пажњу. Од начина на који се реагује у моменту јављања ове потешкоће веома зависи да ли ће муцање бити пролазна језичка фаза или ће се развити тзв. право муцање.

Физиолошко, пролазно муцање се јавља као језичка фаза током уредног језичког развоја. Оно се нагло појави и уколико се реагује адекватно и детету се не освести да се нешто проблематично дешава то муцање траје извесно време, не дуже од 90 дана, а затим спонтано прође. Важно је да напоменемо да није свако муцање које се јавља до пете године физиолошко, али је прогноза боља што се раније отпочне третман.

Муцање увек треба посматрати из два угла – језичког и психолошког

Узроци појаве муцања могу бити неадекватне језичке компетенције и одложено проговарање као језичка основа муцања. Када дете има проблем са проговарањем, то се врло често одражава и на његово самопоуздање. Оно почиње да осећа нелагоду када треба да говори, осећа напетост, стрес, а последица свега тога може бити муцање. Муцање које се јавља код деце са уредним језичким компетенцијама за окидач најчешће има неку ситуацију која представља узбуђење за дете. То не мора да буде негативна ситуација већ она која на незрелу емотивну структуру оставља јак утисак. Неретко се дешава да у пракси имамо децу којој је окидач за појаву муцања било рођење млађег брата/сестре, новогодишња еуфорија или прослава рођендана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама