Zašto se javlja mucanje kod dece i da li se uvek treba javiti logopedu?

22 juna, 2020

Pored rubrike Pitajte psihologa, na našem sajtu našla se još jedna nova – Pitajte logopeda, a u želji da roditeljima čija deca imaju problem u razvoju govora – pomognemo da to prepoznaju i pronađu rešenje. Na vaša pitanja odgovaraće Irena i Ivana Avramović, logopedi koji vode i blog pod nazivom Logopedi Avramović.

Prvo pitanje već je stiglo od jedne zabrinute mame čija devojčica ima dve godine i devet meseci i od svojih dve i po godine muca. Pre toga je govorila i čisto pričala.

Irena Avramović

“Najteže joj je kada treba da izgovori slova kao sto su: t, g, n, m. Prva dva slova reči joj je najteže da izgovori, a kada joj to uspe, govori normalno.”

Ova mama pita se šta da radi i da li treba da se obrati stručnjaku za pomoć.

Odgovor logopeda

O mucanju

U poslednje vreme nam se sve češće javljaju roditelji dece koja su počela da mucaju. Mišljenja smo da izmenjen ritam i dinamika života do koje je dovela aktuelna pandemija korona virusa ima značajan uticaj. Roditelji se trude da zaštite decu ali, promene koje su nastale neminovno utiču na emotivno stanje dece.

Šta kada dete između druge i treće godine počne da muca, a do tada nije imalo govorno-jezičkih poteškoća?

Mucanje koje se javlja kod dece zahteva posebnu pažnju. Od načina na koji se reaguje u momentu javljanja ove poteškoće veoma zavisi da li će mucanje biti prolazna jezička faza ili će se razviti tzv. pravo mucanje.

Fiziološko, prolazno mucanje se javlja kao jezička faza tokom urednog jezičkog razvoja. Ono se naglo pojavi i ukoliko se reaguje adekvatno i detetu se ne osvesti da se nešto problematično dešava to mucanje traje izvesno vreme, ne duže od 90 dana, a zatim spontano prođe. Važno je da napomenemo da nije svako mucanje koje se javlja do pete godine fiziološko, ali je prognoza bolja što se ranije otpočne tretman.

Mucanje uvek treba posmatrati iz dva ugla – jezičkog i psihološkog

Uzroci pojave mucanja mogu biti neadekvatne jezičke kompetencije i odloženo progovaranje kao jezička osnova mucanja. Kada dete ima problem sa progovaranjem, to se vrlo često odražava i na njegovo samopouzdanje. Ono počinje da oseća nelagodu kada treba da govori, oseća napetost, stres, a posledica svega toga može biti mucanje. Mucanje koje se javlja kod dece sa urednim jezičkim kompetencijama za okidač najčešće ima neku situaciju koja predstavlja uzbuđenje za dete. To ne mora da bude negativna situacija već ona koja na nezrelu emotivnu strukturu ostavlja jak utisak. Neretko se dešava da u praksi imamo decu kojoj je okidač za pojavu mucanja bilo rođenje mlađeg brata/sestre, novogodišnja euforija ili proslava rođendana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama