Zašto se kaže – Solomonsko rešenje?

14 jula, 2015

Solomonsko rešenje – mudro, dovitljivo i pravedno rešenje problema.

Pored izraza solomonsko rešenje, često se koriste i izrazi solomonska odluka, solomonska presuda. Svi ti izrazi, koji upućuju na mudrost i domišljatost, vezani su za ime jevrejskog kralja Solomona, vladara Izraela od 971. do 931. p.n.e.

king-solomon-split-splitting-babyIako je po uspešnosti spoljne politike zaostajao za svojim ocem, kraljem Davidom, povoljnim savezima uspeo je da održi mir sa susedima, što mu je omogućilo da se posveti unutrašnjem jačanju jevrejske države. Otvorio je prostore razvoju prosvete i kulture, naročito istočnjačke, izgradio veliku palatu (Solomonov hram) u Jerusalimu, a sam grad opasao neprobojnim odbrambenim zidom. Iako je posle njegove smrti došlo do raspada jedinstvene jevrejske države, Solomon je ostao zapamćen kao uspešan i mudar vladalac. Pripisuju mu se mnoga velika dela, pored ostalih i čuvena „Pesma nad pesmama”, „Propovednik”, „Izreke”, „Psalmi”.

Prema legendi, Solomon je bio obdaren izuzetnom mudrošću koju je dobio od Boga. Kad je stupio na presto, on se obratio Bogu, koji mu se javio u snu, sa molbom da mu podari pronicljivo srce da može razlikovati dobro od zla i pravedno suditi narodu. Bog mu je dao mudro i razumno srce i tako je kralj Solomon postao obdaren božanskom mudrošću, koju je ubrzo pokazao presuđujući u jednom teškom sporu između dve žene koje su mu se obratile. Naime, obe žene su tvrdile da su majke istog deteta, svađale su se i međusobno optuživale pred kraljem dok nije naredio da donesu mač i preseku dete napola, kad se već dve žene ne mogu sporazumeti čije je. Tada je prava majka rekla da se odriče deteta, kako bi ostalo živo, i da ga daje ženi koja laže. Druga žena je, međutim, pristala da se dete preseče napola i tako je kralj Solomon shvatio ko je prava majka i njoj dao dete.

Oko Solomonovog imena stvorene su kasnije i mnoge druge legende, koje govore o njegovoj moći nad duhovima, domišljatosti, pravednosti, sveznanju i izuzetnoj mudrosti, zbog čega su ga zvali i Solomon Premudri. Ipak, njegovo ime danas se najčešće pominje u izrazima solomonsko rešenje, solomonska odluka, solomonska presuda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama