Зашто су четвртаци из Србије изнад просека на ТИМС тестирању, а ученици виших разреда на дну листе

На великом међународном истраживању постигнућа ученика – ТИМС, наши четвртаци већ два пута показују знање изнад просека и велику способност да научено примене. На Писа тестирању, које је слично – такође мери функционално знање – наши петнаестогодишњаци су, међутим – већ годинама на дну исте. Шта ученике у вишим разредима основне школе враћа на пуку репродукцију наученог?

“Наставници разредне наставе су припремљени за тај позив, они су имали и дидактику и методику, а наставници предметне наставе су се припремали у својој научној области, научној дисциплини коју су студирали. А многи су залутали у наставу”, каже координатор ТИМС-а 2007. и 2011. године Слободанка Гашић.
Док учитељ повезује градиво различитих предмета, због чега су деци лекције јасније и смисленије, у вишим разредима – сваки наставник се држи искључиво свог предмета. Нема повезивања, кажу стручњаци, чак ни у оквиру истог предмета у различитим разредима.
“Тако да та знања и програмски и кроз наставу личе на неке шарене крпице које се врло ретко ушију па онда направимо од тога неки употребни предмет односно употребно знање које је функционално у различитим ситуацијама. То знање нужно остаје тако рутинско, остаје инертно”, каже национални координатор ПИСА тестирања Драгица Павловић Бабић.
Употребу знања у вишим разредима побољшала би већа заступљеност практичне, огледне наставе и научно-истрживачког рада.
Координатор ТИМС-а 2007. и 2011. Слободанка Гашић каже да је потребно да се ученици уведу у посматрање, постављање хипотеза, проверавање хипотеза јер наши наставни програми немају довољно постављене те циљеве.
Национални координатор ПИСА тестирања Драгица Павловић Бабић каже да би било лепо да се дуже, дубље и више ради на неким сегментима градива, него да се гомила количина градива на којем се ради.
Надлежни најављују оснивање националног савета за ПИСА тестирање, а радиће се и на популаризацији задатака који траже примену знања.
“Министар је ове године заједно са Заводом за унапређење образовања покренуо поступак по којем ће ученици петог разреда од следеће године надамо се, образовати по новим програма, тако да очекујемо да ћемо за  четири године имати значајно реформисан други циклус основне школе”, каже посебна саветница министра просвете Драгана Миловановић.
До тада – још један круг тестирања.
Писа тестирање чека нас отприлике за годину дана, а нови ТИМС биће организован 2019. Прилика за поређење резултата биће 2020.године.
Извор: РТС