Zašto su četvrtaci iz Srbije iznad proseka na TIMS testiranju, a učenici viših razreda na dnu liste

18 januara, 2017

Na velikom međunarodnom istraživanju postignuća učenika – TIMS, naši četvrtaci već dva puta pokazuju znanje iznad proseka i veliku sposobnost da naučeno primene. Na Pisa testiranju, koje je slično – takođe meri funkcionalno znanje – naši petnaestogodišnjaci su, međutim – već godinama na dnu iste. Šta učenike u višim razredima osnovne škole vraća na puku reprodukciju naučenog?

“Nastavnici razredne nastave su pripremljeni za taj poziv, oni su imali i didaktiku i metodiku, a nastavnici predmetne nastave su se pripremali u svojoj naučnoj oblasti, naučnoj disciplini koju su studirali. A mnogi su zalutali u nastavu”, kaže koordinator TIMS-a 2007. i 2011. godine Slobodanka Gašić.
Dok učitelj povezuje gradivo različitih predmeta, zbog čega su deci lekcije jasnije i smislenije, u višim razredima – svaki nastavnik se drži isključivo svog predmeta. Nema povezivanja, kažu stručnjaci, čak ni u okviru istog predmeta u različitim razredima.
“Tako da ta znanja i programski i kroz nastavu liče na neke šarene krpice koje se vrlo retko ušiju pa onda napravimo od toga neki upotrebni predmet odnosno upotrebno znanje koje je funkcionalno u različitim situacijama. To znanje nužno ostaje tako rutinsko, ostaje inertno”, kaže nacionalni koordinator PISA testiranja Dragica Pavlović Babić.
Upotrebu znanja u višim razredima poboljšala bi veća zastupljenost praktične, ogledne nastave i naučno-istrživačkog rada.
Koordinator TIMS-a 2007. i 2011. Slobodanka Gašić kaže da je potrebno da se učenici uvedu u posmatranje, postavljanje hipoteza, proveravanje hipoteza jer naši nastavni programi nemaju dovoljno postavljene te ciljeve.
Nacionalni koordinator PISA testiranja Dragica Pavlović Babić kaže da bi bilo lepo da se duže, dublje i više radi na nekim segmentima gradiva, nego da se gomila količina gradiva na kojem se radi.
Nadležni najavljuju osnivanje nacionalnog saveta za PISA testiranje, a radiće se i na popularizaciji zadataka koji traže primenu znanja.
“Ministar je ove godine zajedno sa Zavodom za unapređenje obrazovanja pokrenuo postupak po kojem će učenici petog razreda od sledeće godine nadamo se, obrazovati po novim programa, tako da očekujemo da ćemo za  četiri godine imati značajno reformisan drugi ciklus osnovne škole”, kaže posebna savetnica ministra prosvete Dragana Milovanović.
Do tada – još jedan krug testiranja.
Pisa testiranje čeka nas otprilike za godinu dana, a novi TIMS biće organizovan 2019. Prilika za poređenje rezultata biće 2020.godine.
Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama